Är du intresserad av att uttrycka dig i ord, vill du hitta nya uttryckssätt eller känner du bara en längtan av att skriva ibland? Allt fler är intresserade av och anmäler sig till skrivarkurser i kombination med foto på Skeppsholmens Folkhögskola, något som Eva Ripa Torstenson, skolans rektor, inte är förvånad över.
– Det ska vara lustfyllt att skriva, man ska inte känna någon press.
Med vacker utsikt över Djurgården i centrala Stockholm ligger Skeppsholmens Folkhögskola. Redan 1975 föddes idén om skolan ombord på ett skolfartyg – och de första åren låg fokus på marint liv och båtar. Sedan drygt trettio år tillbaka finns dock även inriktningar med allt från språk och musik till kultur och internationella samhällsfrågor.
Vill du veta mer om Skeppsholmens Folkhögskola? Klicka här
Eva Ripa Torstenson är rektor på skolan. Hon berättar att det serveras vegetarisk mat på skolan och att skolans kockar lagar både lunch och fika om dagarna.
– Vi har en mängd kulturämnen såsom foto, design, skrivande, musik, teater och dans. Det finns en mängd uttryckssätt som förstärker varandra och det är spännande att exempelvis kombinera fotograferande med att använda ord. Det kan vara poesi, skrivande, dialog eller muntligt framförande.
”Prova yoga och mindfulness”
På folkhögskolan finns en gemensam kör/röstträning för de som vill testa och möjlighet att prova på både yoga och mindfulness. Eva beskriver miljön runtomkring som lugn och kreativ och dess centrala läge bjuder på närheten till både museum och härlig utemiljö.
Fram till 15 juni står ansökningsportarna öppna till en mängd olika kurser – men de som sticker ut är skrivarkurserna.
– Vi har tre skrivarkurser; en grundkurs på distans, en fortsättning på distans och en kombinerad foto- och skrivkurs. Vi upplever ett ökat intresse för de här ämnena, många tycker att det är spännande att uttrycka sig på ett kreativt sätt i olika genrer. Vi har alla olika uttryck och vi kan hjälpa till att hitta berättarrösten i sig själv.
Läs mer om kurserna och anmäl dig här
Ingen tidigare erfarenhet behövs
Skeppsholmens Folkhögskolas skrivarkurser passar de som är intresserade av att uttrycka sig med ord, att prova på att skriva och hitta en rytm eller ett nytt uttryck. Både nybörjare och erfarna skribenter som känner att kanske behöver nya perspektiv är välkomna.
Eva Ripa Torstenson menar att man inte ska känna någon press i skrivandet utan att det ska vara lustfyllt.
– Oavsett om man ”kan” skriva eller inte har många en längtan att skriva. Hos oss får man redskap för hur man kan gestalta sina tankar så att det blir en berättelse.
"Kursen har gett mig mycket! Framför allt har den fått mig att ta tag i mitt skrivprojekt och att faktiskt skriva. Jag behöver en spark, lite tvång, för att komma framåt."
"Jag har fått ett bättre flöde i allt mitt skrivande genom kursen. Jag går mera rakt på, börjar skriva helt enkelt, får inte lika mycket skrivkramp. Och det har varit spännande att pröva på att gestalta. Att se skillnaden jämfört med sakprosan."
"Det har varit nyttigt att möta deltagarna i projekten och ta del av deras skrivprojekt. Så olika människor, så olika texter. Många fina möten."
"Jag gillar kursens upplägg med att skriva hemma och samtala om texterna när vi ses."
"Syftet är väldigt pragmatiskt – allas texter ska bli bättre. Det gillar jag! Det individuella arbetet blir delvis kollektivt – fint! De korta skrivuppgifterna har fungerat som vitamininjektioner i skrivprocessen."
Kort historik
Aug 1969: Fraktskutan Ewald seglas från Tjörn och får kajplats på Skeppsholmen.
Ewald döps om till Shamrock. Ungdomsverksamhet etableras.
1970-71: Med stöd från Birkagården och Rydbergska stiftelsen etableras hemgården
1972: Lagaren införskaffas
1975: Föreningen Shamrocks vänner bildas
1977: Folkhögskolekurser startas med Shamrocks vänner och
Nordens folkhögskola på Biskops Arnö som samarbetsparter
1978: Fyrskeppet Vinga införskaffas som internat
1979: Hemgården får status som självständig hemgård och därmed bidrag från Stockholms kommun
1980: Stiftelsen Skeppsholmsgården konstitueras
1983: Skeppsholmens folkhögskola får status som självständig folkhögskola
Maritima linjen med inslag av båtbyggeri startas.
1991: Båtbyggarkursen blir en egen långkurs på Folkhögskolan
1995: Musikkursen på Skeppsholmens folkhögskola blir tvåårig
2006: Skeppsholmens folkhögskola och Hemgården får en enda gemensam styrelse
2013 Skeppsholmens folkhögskola – ideell förening blir ny huvudman för skolan