Lista: 4 goda skäl att besöka Åland i sommarKlarröda solnedgångar, skärgården i ögonvrån och mängder av äventyr för både stora och små – det finns många anledningar att besöka Åland i sommar. Här är listan på guldkornen som du inte får missa.

Bara två timmars båttur från Sverige, med de tusen öarna ut i horisonten finns det mycket att upptäcka. Förutom de omtalade solnedgångarna bjuder Åland på många äventyr. Prova på fiskelyckan, upptäck hela Åland på cykel, gå på festival eller koppla av på någon av de ca 30 badplatser som finns att välja bland. Oavsett om det bara är för en dag eller en längre vistelse så finns det flera goda skäl att besöka detta paradis i sommar. 

1. Upptäck Åland – på cykel
Med hela 6757 öar, där de största sitter ihop, erbjuder Åland en magisk miljö som är gjord för upptäcktsfärd. På bara en timme kan du med bil ta dig från ena änden till andra men för dig som inte har någon brådska finns det många minnesvärda stopp att göra längs vägen. Med cykel eller MC kan du färdas lugnt i din egen takt genom barrskogar, byar och längs med havet över de broar som förbinder öarna. Avsluta dagen med att se solnedgången från någon av Ålands bästa utsiktsplatser som Soltuna Café där utsikten är milslång och du ser solen gå ner i havet. 

Missa inga guldkorn på vägen – boka din paketresa här

2. Bo vid havet
En annan fördel med Åland är att det finns många boendealternativ. Förutom hotell och gästhem finns det även ett stort utbud av stugor att hyra och det bästa av allt – hela 9 av 10 stugor ligger dessutom vid havet. Välj själv om du vill bo ostört på en ö eller i ett område med grannar. Planerar du att ta med dig barnen finns det många stuguthyrare som erbjuder både badstränder och lekplatser. För dig som vill unna dig något extra – varför inte hyra en 5-stjärnig lyxstuga.

Hitta din semesterstuga här

3. Äventyr för hela familjen
Bland byar och gamla fornminnen ryms det även en hel del roligheter för både barn och vuxna. Res tillbaka till vikingatiden, besök musikfestivalen Rockoff eller gå på Sjödagarna där barnen kan delta i barkbåtstävling, drakbygge och piratturer. Gå på skattjakt på Sjöfartsmuseet, upptäck Smart Park som är en familjepark med lekfullt lärande eller bygg sandslott på någon av de många stränder som Åland erbjuder. Tips är att besöka Europas näst bästa sandstrand enligt bland annat Metro UK – Degersand. Stranden är som gjord för barnfamiljer med serveringar, glasskiosker och så är det även långgrunt vilket gör det till en perfekt plats för de små att plaska på.

Hitta fler äventyr för barnen här

4. Skräddarsydda upplevelser 
Oavsett om du vill njuta av ett par rofyllda dagar, prova på fiskelyckan eller åka på äventyr med familjen så finns det flera paketresor att välja på. För dig som vill ta dig runt på upptäcktsfärd finns förutom cykelpaket även Bil- och MC-paket. Är du intresserad av golf finns det två golfklubbar att välja på, Ålands Golfklubb och Eckerö Golf. Ålands Golfklubb har fått många fina utmärkelser, bland annat Finlands bästa 36-hålsanläggning 2015 och Finlands trivsammaste golfbana. 

Se alla paketresor här