Går det att tågpendla med hunden? Vad ska du tänka på när du tar med dig hunden i kollektivtrafiken? Ursula Lige-Berglund, ansvarig för hälso- och skadeförebyggande frågor på Sveland Djurförsäkringar, tipsar om hur du på ett säkert sätt reser med din hund på tåget.
Att resa och pendla med hund på tåg går alldeles utmärkt, men det finns vissa saker att tänka på. Faktiskt redan när du kommer fram till järnvägs-, tunnelbane- eller pendeltågsstationen. Visste du att en hund inte får åka rulltrappa för egen maskin?
– En hund ska inte åka i rulltrappan överhuvudtaget, säger Ursula Lige-Berglund. Det är lätt att hundens klor fastnar i rulltrappan, med svåra tasskador och stor smärta för hunden som följd.
Är hunden liten och lätt, ska den vara i mattes eller husses famn under rulltrappefärden. Är hunden för stor för att bäras i famnen, väljer du istället att ta trapporna eller färdas med hiss. Nere på perrongen, finns ofta avvattningsrännor med galler och även där är det viktigt att vara försiktig så inte en klo fastnar.
Visa hänsyn ombord
När du och hunden har gått ombord på tåget och ska sätta er tillrätta är det viktigt att ni hamnar i rätt vagn på en gång. Oftast ser du redan på utsidan av vagnen var du och din hund får vistas.
Hos de allra flesta tågbolag går det bra att hunden följer med på en anvisad plats på tåget, men kolla upp med tågbolaget och tågvärden innan du bokar biljett eller går på tåget. Visa hänsyn för allergiker eller hundrädda och vistas enbart i de tågvagnar där djur är tillåtna. För ledar-, service- och signalhund kan det finnas andra regler, men det får man också kolla upp innan resan. Hunden får inte stå eller ligga i sätet, utan ska stanna på golvet.
– Se till så att hunden är placerad att det inte finns någon risk att den får sin svans eller tass trampad på. Det gör resan säker och trygg för din hund, menar Ursula.
Ta alltid med vatten och något att äta
Oförutsedda händelser kan ju hända som gör att tåget blir försenat och att resan tar längre tid än vad som är planerat.
– Det händer ju då och då att tåget blir lite försenat. Ha gärna för vana att ta med skålar, en flaska kranvatten och något gott att äta, så hunden kan få mat och vatten om ni skulle bli sittande länge på tåget. Då blir resan trevlig både för hunden och dess ägare, avslutar Ursula.
Sveland Djurförsäkringar är ett renodlat djurförsäkringsbolag och vi brinner för djurs hälsa.
Bolaget grundades 1911 och ägs av våra kunder. Så snart du har en gällande försäkring hos oss är du också en av våra ägare. Det innebär framför allt två saker; dels att det inte finns någon utomstående som kräver en viss vinstnivå och dels att du har möjlighet att påverka företagets utveckling.
Vi vill ha en nära relation med våra kunder och genom fullmäktige, kundundersökningar och kontinuerliga kundsamtal utvecklas vi hela tiden för att på bästa sätt motsvara de förväntningar som finns på oss.
Det gör oss till något mer än bara ett försäkringsbolag. Vi utgör tillsammans en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare.
Tillsammans kan vi hjälpa varandra, dela med oss av kunskap och bidra till djurs välmående.