Knepet: Så kan du göra för att sova bättreAtt använda öronproppar är ett välkänt knep för att kunna sova bättre. Propparna kan stänga ut det mesta av ljudet från en snarkande partner eller en högljudd granne – men bara om du använder de på rätt sätt och har en modell som passar just dina öron.
– Varje hörselgång är unik och storleken kan skilja sig mellan höger och vänster öra,
 säger Göran Berg, vd på Swedsafe.

Brukar du ta till öronproppar för att kunna sova bredvid ditt sågverk till sambo eller för att kunna somna när grannarna på våningen ovanför går på hälarna? Statistik visar att så mycket som 80 procent av de som använder öronproppar gör det för att just kunna sova bättre, medan en mindre del använder de vid konserter eller i arbetet.

Många upplever att de trots sina öronproppar får en störd sömn till följ av ljud, vilket Göran Berg, vd på Swedsafe, menar bland annat har att göra med att man använder fel typ av proppar.
– Det finns ingen universal öronpropp som passar alla, vilket många tror. Varje hörselgång är unik och storleken kan skilja sig mellan höger och vänster öra, säger Göran.

Svenska Swedsafe tillverkar öronproppar för alla situationer och i alla tänkbara typer; skum-, flergångs- och formbara proppar. De har valt att producera flera olika sorter för att det ska finnas en propp som fungerar för alla.
– Vissas hörselgångar är exempelvis formade som myntinkast och då behöver man använda någon av våra vax- eller silikonproppar som man kan forma och sätta i ytterörat.
Nyfiken på Swedsafes öronproppar? Läs mer här

”80 procent kan kan använda den”
Göran berättar vidare att det bästa sättet att skydda sina öron mot störande ljud är att välja en skumpropp, som cirka 80 procent av befolkningen kan använda och som kan ge ljuddämpning för styrkan 30-35 dB, och att lära sig hur man sätter i den korrekt.
– Öronproppar som inte är är korrekt isatta dämpar inte på den nivå som de bör göra. Örat är som en slalombana och för att öronproppen ska komma in ordentligt behöver du först dra bak ytterörat och sedan dra det uppåt eller nedåt. Är du osäker på hur du ska göra kan du se våra instruktionsfilmer för alla våra produkter på vår Youtube-kanal.

Så sätter du in dina skumproppar korrekt

Se olika ljuds db-nivåer – besök Ljudskolan


Om oss
Vi är ett företag som tillverkar öronproppar av alla typer. Idag är vi den enda kompletta tillverkaren som finns kvar i Europa och vår fabrik ligger i södra Sverige. Att vi valt att producera alla typer av öronproppar är för att vi vill kunna erbjuda våra användare öronproppar för alla situationer och alla personer – för det finns inte en öronpropp som fungerar för allt och alla. Våra öronproppar säljs på de flesta apotekskedjorna i Sverige och i nätbutiker.

Hållbara och högkvalitativa öronproppar 
Vi utför ständigt kvalitetskontroller på produktionen och alla tillverkade batcher. Där bedömer vi både utseende och funktion. Vi har uppnåtts en väldigt låg kassation och de öronproppar som trots allt inte passerar vår kvalitetskontroll på grund av utseende använder vi till olika marknadsaktiviteter för att mindre spillet ytterligare. Hållbarhet har alltid varit ett av våra viktigaste fokusområden och högteknologisk produktion är en nyckelfaktor för vår hållbara tillverkning.


Huvudkontor och fabrik i Höör, Skåne.