Pionjären Maria Bauer har i nästan 30 års tid utmanat det vedertagna och arbetat för att förändra synen på våld. Hon står bakom en ny svenskutvecklad Virtual Reality-simulator som ger personer möjlighet att träna på hotfulla och potentiellt våldsamma situationer i en trygg miljö.
Maria Bauer är Sveriges främsta expert på våld i offentliga miljöer och har under sin karriär handlett och utbildat tusentals i hur man hanterar våldsamma personer och hotfulla situationer. Förutom att hon driver ett bolag i eget namn har hon tillsammans med socionomen och kriminologen Axel Fors bolaget Framvik Produktion. Nu har bolaget tagit fram den nya VR-innovationen D-escalator som gör det möjligt att simulera stressen man upplever i situationer som blir våldsamma och hotfulla.
– I D-escalator kan man träna på att bemöta sådana situationer och genom att det är en VR-simulator så kan man testa detta på ett väldigt verklighetstroget sätt. När man i VR-miljön upplever samma typ av stress som en situation i verkliga livet medför kan man lära sig att hantera den, säger Maria Bauer.
Kan användas inom flera yrken
D-escalator kan användas inom en mängd olika typer av yrkeskårer som ofta blir utsatta för hotfulla och våldsamma inslag i sin vardag. Sjukvården och militären är några tydliga exempel.
– Jag har mött medarbetare som testat vårt verktyg och uttryckt att de inte hade behövt arbeta i trettio år för att bli bra på detta om de haft tillgång till D-escalator tidigare. Nyckeln är att lära sig stresshanteringen i våldsamma situationer eftersom det är just stressen och förmågan att hantera den som kommer påverka vilka beslut du tar i en kritisk situation.
Maria Bauer har lång erfarenhet som föreläsare, skrivit om strategier för hur man bemöter i hotfulla situationer och nu senast publicerat en bok om hur man hanterar hot och våld på arbetsplatsen.
– Jag har under lång tid arbetat med att utmana det vedertagna och försökt förändra synen på våld i offentliga miljöer. Tidigare har fokus legat på patienter och klienters svårigheter och diagnoser. Jag vill istället att vi fokuserar på medarbetaren och skapar verksamheter som kan möta människor, problemskapande beteenden och våld. Det gäller att rusta medarbetarna helt enkelt.
Konkreta verktyg
I boken “Hot och våld på jobbet” som Maria skrivit belyser hon hur man kan konflikthantera på arbetsplatsen genom stressreducerande bemötanden och ger konkreta verktyg för medarbetare och arbetslag.
– I den andra utgåvan av boken som nu kommit ut fördjupar jag resonemangen ytterligare kring de konkreta sätten man kan hantera våldsamma och hotfulla situationer på jobbet på. Metoderna i boken knyter tydligt an till vad man nu kan göra med VR-tekniken. I all typ av konflikthantering är det nämligen stressen som sätter in som man måste kunna lära sig att hantera och där räcker det inte med det man vet på ett teoretiskt plan.
Om Maria
Maria Bauer är beteendevetare, utbildad handledare, författare och Sveriges främsta föreläsare om bemötande av hot och våld i arbetslivet. Maria har 25 års yrkeserfarenhet från socialt arbete, rättsväsendet, vård och omsorg. Maria Bauer har i mer än 15 år lyft frågan om bemötande av hot och våld och har lyckats få upp frågan på dagordningen. Intresset är rekordstort och efterfrågan på utbildningar likaså. Idag ses Maria som en pionjär inom konflikthantering, bemötande av aggressiva individer och hur man kan förebygga våld på jobbet. Maria är expert på bemötande av aggressiva individer och tillämpar den senaste forskningen. Hon har utvecklat unika arbetssätt för att förebygga våld. Tillsammans med professor Marianne Kristiansson har Maria skrivit boken Hot och våld på jobbet (Studentlitteratur, 2019).