Det omåttligt populära Midnattsloppet blir nu virtuellt och vem som helst, oavsett om du är nybörjare eller elitidrottare, kan delta och springa på vilken plats som helst i Sverige. Med Midnattslopps-appen trackas din tid och sträcka samtidigt som du får den välkända festivalkänslan i lurarna med hejarop, musik, samba och änglakör.
– Det enda som skiljer sig från det vanliga loppet är det visuella och man kan välja att springa själv eller tillsammans med andra, säger Göran Söderstam, pressansvarig för Midnattsloppet.
Midnattsloppet är ett av Sveriges mest populära lopp och ett evenemang som startade redan på början av 80-talet. Målet var, och är fortfarande idag, att förena idrott med kultur och ge deltagare och publik en festivalkänsla som för tankarna till Riokarnevalen. För att kunna genomföra loppet och samtidigt följa de nuvarande restriktionerna blir loppet i år digitalt. Man springer 5 eller 10 kilometer där man är, var som helst i Sverige. Genom en speciell app får man mycket av samma känsla som under det vanliga Midnattsloppet, berättar Göran Söderstam.
– Midnattslopps-appen har en trackingfunktion och karta som registrerar ens sträcka och tid. För att ge den där festivalkänslan så har appen också hejarop från publik, pepp, samba, saxofoner och änglakör. Allt det man normalt får under loppet.
Så funkar det nya Midnattsloppet
Spring tillsammans eller när du själv vill
Länken till appen får man i samband med att man anmäler sig tillsammans med ett startbevis. Du hämtar sedan som vanligt din tröja i någon av landets Stadium-butiker. Du kan antingen välja att starta gemensamt klockan 21.30 den 15 augusti, eller springa när som helst mellan den 15 och 23 augusti.
– Löparvärdar finns på 60 platser runt om i Sverige och kan ta emot upp till 49 personer. Då samlas man och springer tillsammans med vänner, familj eller kollegor. Det ett roligt sätt att komma ut och umgås med varandra.
Läs mer om årets digitala Midnattslopp
Ett slag för folkhälsan
Engagemanget hittills är stort och loppet har redan drygt 10 000 anmälda. Allt överskott går tillbaka till den idéella verksamheten och idrottsklubbarna.
– Vi gör det här för att bidra till folkhälsan och rädda Midnattsloppet och klubbarna. Genom att delta ger man både välgörenhet till klubbarna men också till sig själv. Vi vill få fler att röra på sig, det är extra viktigt i dessa tider. Allt du behöver göra är att ta dig till en plats du vill springa på och sedan är det bara att trycka på start, lyssna och njuta.