Så lever du mer hållbartHar du kanske också, som många andra, börjat intressera dig för att leva mer hållbart? Ett stort plus med att leva ett hållbart liv är att det ofta är billigare än att leva som vanligt. Det kan, när allt kommer omkring, bli en hel del pengar att spara. Men hur ska man göra för att kunna leva ett mer hållbart liv, utan att behöva vända upp och ner på hela livet? Här får du lite enkla tips som du kan ta med dig och det du tycker passar i ditt liv kan du bygga vidare på själv, och på det viset utforma en tillvaro som passar dig.

Klimatvänliga inköp

Man kan läsa spalter i tidningarna dag in och dag ut, där kunniga personer skriver om hur dåligt vår planet mår. Något som får fler till att vilja börja leva mer miljövänligt och inte minst hållbart. En härlig sidoeffekt, med en hållbar livsstil, är att det inte bara är bra för miljön – utan även för plånboken. Du kan ganska enkelt få ihop en bra slant som du inte hade räknat med, vilket är ett drömscenario för många. I själva verket är det inte raketforskning, förhållandevis små ändringar gör stor skillnad.

Börja med din konsumtion. Kort sagt ska den ner, i alla fall om det handlar om nyproducerade varor. Varför nödvändigtvis köpa nytt? En mobiltelefon eller en dator är bra exempel på saker som inte behöver vara splitternya. Grundregeln är att överväga vad behöver egentligen är. Använd internet till att jämför produkter eller tjänster såsom resor, dejtingsidor, hushållsapparater och vad det nu kan tänkas vara.  

När du identifierar ditt behov exempelvis som  att du behöver en dator att surfa på kan du dra slutsatsen att du sannolikt inte behöver den senaste maskinen som kommit ut. Du kan förmodligen nöja dig med en använd och den skulle förmodligen uppfylla ditt behov till fullo. Och genom att välja en begagnad produkt, belastar du inte klimatet – ett val som både miljön och plånboken kan tacka dig för.

Oundvikliga undantag

Det är klart att alla produkter, tjänster och saker inte kan köpas använda. Det är exempelvis väldigt få människor som kan förlika sig med tanken om att gå ut och köpa sängkläder som är använda. Samma sak gäller en del tjänster som exempelvis match.com eller någon liknande sida. Ofta är just service eller tjänster svåra att köpa använda, eftersom de just inte är fysiska produkter. 

Det finns dock undantag här också såsom upplevelser som har varit fel köp och liknande leta där du köper begagnat. Lycka till i kampen för klimatet och miljön.