Den 5 maj är det dags att plåstra för barncancer – ett initiativ som vuxit till en årlig tradition för att sprida medvetenhet och visa stöd till barncancerdrabbade familjer. Bakom initiativet står den ideella organisationen AjaBajaCancer, som varje år hjälper hundratals familjer i en av livets tuffaste situationer.
För ett cancersjukt barn är nålstick och andra ingrepp som kräver plåster, en del av vardagen. Ett barn kan bli stucken mer än 100 gånger under sitt första behandlingsår. Livet med cancer innebär ofta att plåstras om: efter onda stick, för att nålar ska sitta fast och ibland för att pigga upp en liten patient som tröttnat på vardagen i en sjukhussäng. Därför har AjaBajaCancer valt plåstret som symbol för sin årliga kampanj Plåstra för barncancer – en symbol för omtanke och stöd som inte bara riktas till de sjuka barnen, utan hela familjen – för att ingen ska känna sig ensam.
Uppmärksammar barncancerdrabbade familjer på sociala media
Den 5 maj uppmanas allmänheten att plåstra för att visa stöd för familjerna. Men framför allt att visa familjerna att de inte är ensamma i sin barncancervardag – att de kan gå in på sociala media, se alla inlägg och känna sig omgivna av ett stort nätverk av stöd och omtanke.
– När ens barn drabbats av cancer och man tvingas vara på sjukhuset eller hemma istället för i förskolan, skolan eller på jobbet känner man sig ofta ensam. Det är viktigt att visa familjerna att de faktiskt inte är det oavsett om det är genom att hjälpa en familj man känner som drabbats eller genom att plåstra för barncancer den 5 maj, säger Ellinor Stattin, grundare av AjaBajaCancer.
Genom att plåstra för barncancer visar man stöd till familjerna.
– Det är enkelt att delta för alla som har sociala medier. Ta en bild som innehåller ett plåster och publicera med #plåstraförbarncancer. Så lite som krävs för att visa alla drabbade sitt stöd, säger Ellinor.
Mer info om kampanjen och hur du kan delta, finner du här
När ett barn insjuknar i cancer drabbas hela familjen
När cancern slår mot de allra yngsta slår den mot de allra mest utsatta. Frågor dyker upp bland de drabbade som vilket stöd och vilken hjälp de erbjuds? Funderingar om hur de pratar med sitt barn – och med syskon – när det inte finns några självklara svar? Hur de ska möta omgivningens reaktioner, samtidigt som de försöker hålla ihop? Hur de får allt det praktiska i vardagen att fungera, som ekonomin? Hur de hanterar ensamheten när de inte längre kan arbeta, gå i skolan eller förskolan?
– Att få hjälp med presentkort på mat och kläder, uppleva roliga saker som familj, få psykologstöd eller träffa andra i samma situation betyder otroligt mycket när familjen drabbas av barncancer. Det är viktigt att alla i familjen får det stöd som de behöver för när ett barn drabbas av cancer påverkas hela familjen på många olika sätt, säger Ellinor.
AjaBajaCancer är en ideell förening som arbetar för att underlätta vardagen för alla som drabbats av barncancer. Men AjaBajaCancer är så mycket mer, vi vill finnas där som stöd för de drabbade och deras familjer eftersom vi själva vet hur det känns att stå inför en situation som vänder upp och ner på hela livet.