Inom skogsentreprenad är innovation en viktig komponent och skogsmaskiner blir bara smartare och smartare. Sedan branschgenombrottet med kransspetsstyrning kan förare bli mindre trötta, arbetet mer produktivt och vinstmarginalen högre.
– Vi började med skotarna och har nu introducerat det även på skördare. De skördare vi sålt sedan introduktionen med kransspetsstyrning har till 100 procent haft den finessen, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.
Svenska skogsentreprenörer ligger ofta i teknisk framkant och med introduktionen av kransspetsstyrning, också kallat Intelligent Boom Control, kan nu kransspetsen kontrolleras direkt – istället för att styra enskilda delar enligt äldre teknik. Sedan tekniken presenterades på världens största skogsmässa 2013 har efterfrågan varit hög.
– För att lyckas inom skogsentreprenadssektorn är det viktigt att dra nytta av innovationer i smarta maskiner och det är något vi fokuserar på i vårt arbete, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.
Vill du veta mer om John Deere? Klicka här
John Deere har sedan 1837 tillverkat jordbruks-, entreprenad-, grönyte- och skogsmaskiner.
De utvecklar både skördare och skotare i syfte att underlätta samarbetet mellan maskin och människa. Tekniken med kransspetsstyrning finns i två varianter. En för skotare och en för skördare.
– Kransspetsstyrning blev en milstolpe inom skogsmaskinteknik och är en uppskattad funktion av både entreprenörer och förare. Efter lanseringen av systemet för skördare i somras har samtliga som har den möjligheten sålts med finessen, säger Dieter Reinisch.
Hemligheten bakom styrningen
Tack vare maskinens mjukvara kan krankörningen automatiseras. Det innebär att körningen inte bara blir snabb, stark och lätt – föraren behöver dessutom enbart ange rörelseriktning åt det håll kranen och gripen ska röra sig. När hela kranen kan kontrolleras som en enhet, istället för varje enskild krandel, kommer många fördelar.
– När ett moment faller bort blir föraren mindre trött, arbetet mer produktivt och vinstmarginalen högre. Det är några av anledningarna till att vi är marknadsledande, säger Dieter Reinisch.
Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.
Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.
Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.