Åland – en självklarhet

För göteborgska Annika Kahnberg representerar Åland närhet, variation, spännande utmaningar och stora möjligheter till en aktiv och givande fritid. Det var inom Ålands hälso- och sjukvård hon gjorde sin AT och det var här hon träffade – och gifte sig med – sin make. Att hon hamnade på Åland efter sin ST blev som en självklarhet.

Annika Kahnberg är född och uppvuxen i Göteborg och studerade till läkare i Uppsala. Under tiden i Uppsala spelade hon mycket trumpet och sökte sig till Wijks slotts folkhögskola för jazzimprovisation, en 1-årig utbildning. Efter utbildningens slut sökte hon jobb i närheten av Uppsala men hamnade då inom Ålands hälso- och sjukvård, där hon tidigare hade sökt ett sommarjobb.

– Jag trivdes bra och det var lätt att hitta nya vänner. Jag arbetade på kirurgkliniken under Johan Tapaninen som var både thoraxkirurg och utbildad präst. Under det halvåret träffade jag min man och Johan Tapaninen vigde oss 2 år senare.

Fick mer tid till övers
Sedermera gjorde Annika sin euroläkartjänstgöring (motsvarande AT) på Åland. Hon fascinerades av att hon kunde arbeta fulltid och sedan cykla ner till hamnen, delta i kappsegling, äta och efter det var klockan ändå bara åtta på kvällen.

– Därefter återvände jag till Göteborg för att specialisera mig inom gynekologi och obstetrik. Jag trivdes fint även där, med bra kollegor och mina föräldrar i närheten. Det var dock inte så lätt för min man som var finskutbildad jurist att arbeta där så vi valde en pendlingssituation tills min specialisering var färdig. Jag hade också påbörjat ett forskningsprojekt inom reproduktion/överstimulering vilket tog en del helger och lov i anspråk.

Skillnaden blev därför stor när hon efter avslutad specialisering 2008 flyttade till Åland för att tjänstgöra på kvinnokliniken här. Med kortare arbetstider (38,25 h/v), korta avstånd och ingen pendlingssituation hade Annika plötsligt betydligt mer tid till övers än förut.

– På jobbet trivs jag med patientkontinuiteten. Alla som arbetar här måste ha en bredd vilket i sig är en utmaning men man har stor respekt för varandra och inför de utmaningar som finns. Man tar också stort ansvar för patienten då man inte lätt kan skjuta det på någon annan.

Trivs med stor variation
Annika betonar att det är lätt att konsultera andra specialister då man känner de flesta väl och alla sitter och äter gemensamt i matsalen. Sjukhuset har också bra samarbete med Åbo och Uppsala i de fall kunskaper och resurser inte räcker till.

– Generellt har vi dock många specialister här med tanke på vår lilla population på 31000 invånare.

Annika trivs också med den stora variationen; på dagarna varvar hon obstetriska ultraljud med operationer och gynmottagning.

– Vi är jour i hemmet med inställelsetid på 30 minuter men är det förlossning på gång håller jag mig på nära håll och barnmorskorna här är väldigt duktiga och vet att ringa in jouren i tid.

Har börjat med vinterbad
Utöver arbetet hinner man med sin familj och intressen. Åland är väldigt vackert med sin närhet till havet och den röda graniten. Annika, som tycker om att fotografera, brukar gå på fotovandringar med en väninna som är fotograf. På sommaren åker hon ut med båt och fotar fåglar.

– Andra intressen som hinns med är tennis, ishockey och trumpetspel och i vinter har jag även börjat med vinterbad! Man är ofta jour här men det är mestadels lugna jourer. Vi har 250 förlossningar om året så det är inte alla dagar.

Ett fantastiskt utbud
Åland har utifrån sin lilla storlek ett fantastiskt utbud. Ön har två tidningar, en tv-kanal, två badhus, ett musikinstitut och den hel del kulturella evenemang. Skulle man ändå sakna något är det nära till både Stockholm och Uppsala på svenska sidan och Åbo och Helsingfors på finska sidan.

– På grund av pandemin har vi inte kunnat resa som vanligt det senaste året men tack vare en begränsad smittspridning och Ålands stora utbud har vi klarat oss alldeles utmärkt ändå, avslutar Annika.

ÅHS ansvarar för hela den offentliga hälso- och sjukvården på Åland – från mödra- och barnhälsovård till olika former av specialiserad sjukvård och vård i livets slutskede.

Den omfattande service som ÅHS erbjuder ålänningarna och örikets besökare präglas av en människonära atmosfär där omtanke och kvalitet står i fokus. ÅHS samarbete med sjukhus i Helsingfors, Åbo och Uppsala ger även patienter och medarbetare tillgång till nordisk toppkompetens.

www.ahs.ax

Sandra Ahlqvist

Learn More →