”Att flytta till Åland var mitt livs bästa beslut”

Åland – platsen där solen alltid skiner, vattnet alltid är blått och glassen alltid är god, åtminstone om man frågar allmänläkaren Emil Sanders. – När jag växte upp tillbringade jag långa somrar hos min mammas familj och förälskade mig i Åland. Att för fyra år sedan flytta hit för att arbeta inom primärvården har varit […]

Vård med precision: ”Vi skräddarsyr behandlingar utifrån 300 mätdata”

Healthtechbolaget Funmed jobbar på ett helt nytt sätt. Genom att lägga ett tusenbitarspussel kring varje patient – med flera hundra frågor om hälsa och livsstil och lika många labbvärden – går man från att bota och lindra sjukdomar idag till att förhindra att de uppkommer imorgon.

Är detta nästa steg i karriären för dig som är undersköterska?

Arbetar du som undersköterska och känner en vilja att utvecklas? Näringslivet skriker efter mer personal inom röntgenvård och MedLearn har därför startat den nya utbildningen Specialistundersköterska Röntgen. Passa på och ta nästa steg i karriären genom att läsa denna utbildning där du får praktiska erfarenheter och blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Nyemission: Hyllad svensk plattform digitaliserar och effektiviserar vården

FRISQs plattform, som låter vården och patienter dela information, har fått fantastisk respons från de kunder som testat mjukvaran och bolaget genomför nu en nyemission.

Dag drabbades av sepsis efter vanlig prostatabiopsi

Varje år genomgår ungefär 25 000 män prostatabiopsi i Sverige, vilket innebär att man tar ett vävnadsprov för att diagnostisera prostatacancer. Trots att alla får antibiotika för att förebygga infektioner efter undersökningen drabbas ca 4 procent av sepsis. Dag Lundberg var en av de män som drabbades. För drygt 15 år sedan blev Dag kallad […]

”Varje enskild kliniker bidrar med sitt perspektiv”

Centralsjukhuset på Åland är Finlands minsta och därtill mest geografiskt isolerade. Detta till trots erbjuder sjukhuset en exceptionell vårdstandard, omfattande möjligheter till kompetensutveckling och stor potential vad gäller att påverka verksamhetens utförande. – Små enheter ger större utrymme att påverka den kliniska vardagen, något vi aktivt främjar inom ÅHS, säger Dan Gustafsson, klinikchef för kirurgen […]

Tre röster inifrån: Därför gillar vi Attendo

Kalle och Natasa och Aldjia har alla erfarenhet av omsorgsföretaget Attendo – men i olika roller. De är alla överens om en sak: De gillar alla Attendo och är mycket nöjda med verksamheten som bedrivs

Sprudlande forskningskultur med anor på Åland

Sin mindre storlek till trots är Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) hemvist till ett stort antal unika forskningsprojekt. Förutom världsledande forskning inom fästingburna sjukdomar har ÅHS multidisciplinära partnerskap med flera stora svenska och finska universitet.

Här är dunderkuren för sommarens sår: Plåster och unik honung

Med en sårsalva och ett plåster läker du sommarens sår. Plåster finns det mängder av men vilken sårsalva är bästa valet? Alla önskar ju en sårsalva som verkligen fungerar och helst verkar antibakteriellt, antiviralt och antiinflammatoriskt och dessutom är 100% naturlig. Dessa egenskaper finns i Manuka Fill Sårsalva, som med sin medicinska manukahonung läker sår och irriterande munsår.
– Manukahonungen har en fantastisk effekt även på större och komplicerade sår, och allt fler använder den, förklarar Jonas Nobel, vd på MEDFOUR.

Med det naturliga helandet i fokus

På Örtoteket värnar man den naturliga hälsan. Med ett stort urval av örtmedicin, kosttillskott och olika eteriska oljor ligger människans naturliga helande i fokus. – Naturen har så mycket kraft och jag är säker på att fler kommer att upptäcka naturmedicinen igen. Det är aldrig för sent att göra något åt sin hälsa, säger Kicki Pettersson, grundare av Örtoteket.