Sprudlande forskningskultur med anor på Åland

Sin mindre storlek till trots är Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) hemvist till ett stort antal unika forskningsprojekt. Förutom världsledande forskning inom fästingburna sjukdomar har ÅHS multidisciplinära partnerskap med flera stora svenska och finska universitet.

Här är dunderkuren för sommarens sår: Plåster och unik honung

Med en sårsalva och ett plåster läker du sommarens sår. Plåster finns det mängder av men vilken sårsalva är bästa valet? Alla önskar ju en sårsalva som verkligen fungerar och helst verkar antibakteriellt, antiviralt och antiinflammatoriskt och dessutom är 100% naturlig. Dessa egenskaper finns i Manuka Fill Sårsalva, som med sin medicinska manukahonung läker sår och irriterande munsår.
– Manukahonungen har en fantastisk effekt även på större och komplicerade sår, och allt fler använder den, förklarar Jonas Nobel, vd på MEDFOUR.

Med det naturliga helandet i fokus

På Örtoteket värnar man den naturliga hälsan. Med ett stort urval av örtmedicin, kosttillskott och olika eteriska oljor ligger människans naturliga helande i fokus. – Naturen har så mycket kraft och jag är säker på att fler kommer att upptäcka naturmedicinen igen. Det är aldrig för sent att göra något åt sin hälsa, säger Kicki Pettersson, grundare av Örtoteket.

Så kan CureMed Nordic hjälpa Sveriges vård: ”En trygg leverantör”

En välfungerande vårdupplevelse, vare sig det handlar om en vårdcentral, skolhälsovården eller en traditionell läkarmottagning, grundar sig i högkvalitativa och innovativa produkter. Det är precis vad det tämligen nystartade alltjämt etablerade svenska företaget CureMed Nordic levererar till vården – på ett kostnadseffektivt och personligt sätt.

– Vi är en väldigt trygg leverantör som alltid kan lösa det ni är ute efter, förklarar Erik Puhasmägi, vd på CureMed Nordic.

Åland – en självklarhet

För göteborgska Annika Kahnberg representerar Åland närhet, variation, spännande utmaningar och stora möjligheter till en aktiv och givande fritid. Det var inom Ålands hälso- och sjukvård hon gjorde sin AT och det var här hon träffade – och gifte sig med – sin make. Att hon hamnade på Åland efter sin ST blev som en […]

Vanlig influensa höll på
att kosta Robin livet

Robin Svedenborn var en vältränad 29-åring när han 2018 drabbades av septisk chock. En vanlig influensa var inkörsporten till hans kritiska tillstånd, då han var nära att dö.

Barnsjukhuset Martina tar hjälp av VårdX3 för att modernisera digitala plattformar

Barnsjukhuset Martina på Sophiahemmet i Stockholm har i över ett decennium bedrivit barnsjukvård och har avtal med Region Stockholm. Martina har de senaste åren expanderat sin verksamhet till övriga delar i Stockholm till att även omfatta öron-näsa-hals kirurgi för barn och vuxna och även ortopedi med olika tilläggsavtal såsom frakturmottagning. Under hösten pågår även ett […]

Hemolyserade blodprov kan upptäckas direkt vid patient och därmed öka patientsäkerheten och skapa stora kostnadsbesparingar för sjukvården

Hemolys är den vanligaste orsaken till att blodprov inte kan analyseras korrekt. Detta tar resurser och skapar stora kostnader för sjukvården samt utsätter patienter för längre väntetider och onödiga risker. Ny svenskutvecklad teknik kan snabbt och enkelt upptäcka hemolyserade blodprover direkt vid blodprovtagningen och därmed signifikant minska dessa problem. Hemolyserade blodprover är väldokumenterat som den […]

Trygghetslarm i mobilen – med Vakta Companion är hjälp bara ett knapptryck bort

Många upplever en känsla av otrygghet när de är på väg hem efter en sen kväll, när de är ute och tränar ensamma eller befinner sig på ett folktomt busstorg. Det kan dessutom upplevas svårt att snabbt kunna kalla på hjälp om något skulle inträffa. Med hjälp av den nylanserade applikationen Companion är det enklare än någonsin att tillkalla väktare – oavsett anledning, tid eller plats.

Mer forskning för suicidprevention viktigare än någonsin – World Suicide Prevention Day 10/9

Den 10/9 har WHO sedan 2003 instiftat World Suicide Prevention Day. Då anordnas aktiviteter runt om i världen för att skapa ett globalt engagemang och öka medvetandet om att självmord kan förhindras! Det internationella förbundet för suicidprevention bjuder i anknytning till detta in till en ljusceremoni för att lyfta fram problemet. Vi visar vårt stöd […]