”Alla har rätt till att studera – oavsett bakgrund och förutsättning”

Har du funderat på att börja studera, men är orolig att det är för sent eller att det är för svårt? TUC Yrkeshögskola tror att alla kan studera! Deras mål är att hjälpa dig hitta rätt yrkeshögskoleutbildning så att du inom ett par år är redo för arbetsmarknaden med både teoretiska och praktiska kunskaper.

Det är aldrig för sent att börja studera. Men ibland kan det kännas för maffigt att studera i en universitetsmiljö – då kan en yrkeshögskoleutbildning vara rätt val för dig. TUC Yrkeshögskola hjälper dig att hitta rätt utbildning, där teori och praktik blandas samtidigt som du blir behörig inom ett område där efterfrågan på arbetskraft är hög. 

"Vi tror på din framtid"

Anneli Magg är vice vd på TUC. Hon berättar att man vanligtvis måste ha en gymnasieexamen för att kunna söka en yrkeshögskoleutbildning, men att det finns andra sätt.

– Vi på TUC Yrkeshögskola tycker att alla, oavsett bakgrund och förutsättningar, har rätt till utbildning. Om man inte har en gymnasieexamen finns det andra sätt – man kan till exempel titta på vad man gjort tidigare i livet. Vilka andra studier och arbetslivserfarenheter har individen som kan jämföras med en examen?

Läs mer om TUC här

Gör dig redo för arbetsmarknaden
Utbildningarna svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetsgivarna. Det innebär att den som går en yrkeshögskoleutbildning med stor sannolikhet kommer att vara eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier. Och det finns utbildningar inom en rad områden.

– Det finns en stor efterfrågan, allt från kyl- och värmepumptekniker och energiingenjör till optikerassistent, redovisningsekonom och tandsköterska, säger Anneli Magg.

Här hittar du TUC:s utbildningar

Alla kan studera – oavsett förutsättning
TUC:s mål är att göra dig redo för arbetsmarknaden och de tror på allas lika rätt till utbildning oavsett bakgrund eller förutsättning. För dig som till exempel inte har svenska som modersmål finns stöd att få.

– Hos oss kan du få stöd i yrkessvenska för dina kommande studier. Till exempel kan en studerande till tandsköterska få hjälp att lära sig begrepp och ord inom just den branschen.

Även du som har en psykisk eller fysisk funktionsvariation har rätt till extra stöd.

– Eftersom det är så individuellt vad man är i behov av så skräddarsyr vi alltid en lösning utifrån personen. Extra stöd kan till exempel röra sig om mentorstöd, tillgängliggöra lokalen eller få tillgång till inläsning av material eller anteckningsstöd, förklarar Anneli Magg.

Anneli Magg tror att det aldrig är för sent att våga ta steget och börja studera.

– Vi har studerande som just gått ut gymnasiet och personer som är uppåt 60 år. Det blir en bra variation och ett värdefullt utbyte i klasserna. En utbildning blir aldrig gammal – prata med oss så hjälper vi dig ta steget, vi tror på dig!

Ansök nu

Merparten av dem som går en YH-utbildning på TUC har rätt jobb – det vill säga i den bransch de utbildats för, sex månader efter examen. Yrkeshögskolan, YH, är en statlig eftergymnasial utbildningsform och utbildningarna svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet. Eftersom yrkeshögskolan är behovsanpassad varierar innehåll och inriktning över tid. Nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom arbetsmarknaden förändras. Utmärkande för yrkeshögskolan är att de företag och organisationer som är knutna till utbildningarna är aktiva i planering och genomförande.

Majoriteten av utbildningarna innehåller LIA, Lärande i arbete och är praktik helt enkelt. Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samtidigt som den ger dig möjligheten att knyta viktiga kontakter.

Läs mer här