Här kan du komma in på läkarprogrammet – utomlands!

Det är lika populärt som svårt att bli antagen till läkarprogrammet. Allt fler studenter väljer därför att studera utomlands – inte bara för att kunna nå sina drömmars mål att bli läkare utan även för att åka på ett äventyr för livet. Nazanin Akhondipour studerar just nu till läkare i Riga och fick hjälp med hela ansökningsprocessen av EduPlanet.

EduPlanet erbjuder gratis studievägledning och kan hjälpa dig med allt från val av skola till ansökan och kontakt med tidigare studenter inför dina utlandsstudier. Ungefär var fjärde läkarstudent läser idag i andra länder, ofta på grund av att det är svårt att komma in på programmen i Sverige. Utomlands kan du ha god chans att komma in även om du inte har toppbetyg – och EduPlanet kan hjälpa dig med hela ansökningsprocessen, helt kostnadsfritt.

Nazanin blev intresserad av människokroppen och fysiologi under gymnasiet och där inleddes en dröm om att studera till läkare. När hon tagit studenten började hon plugga upp sina betyg. Efter att Nazanin besökt två vänner som studerade till läkare i Riga började hon fundera på att söka dit.

– När jag besökte mina vänner och fick höra att de var nöjda med utbildningen i Riga bestämde jag mig för att söka dit också. Det var då jag hittade EduPlanet, allt gick väldigt snabbt och smidigt med dem. Jag skickade in mina betyg till dem och utifrån det meddelar de om man har god chans att komma in på utbildningen eller inte. De vägleder dig och berättar vilka betyg man bör förbättra för att ha goda chanser att bli antagen till läkarutbildningen, berättar hon.

Vill du veta om du kan komma in på läkarlinjen utomlands? Fota dina gymnasiebetyg och få snabbt en bedömning från EduPlanet – läs mer här

“Guidade mig genom hela processen”
Att söka utbildningar utomlands kan vara krångligt då det kräver en hel del pappersarbete, men Nazanin berättar att hon fick bra stöd av EduPlanet.

– Jag fick jättebra hjälp och de guidade mig genom hela ansökningsprocessen, jag behövde inte tänka så mycket själv. De skickade över alla papper jag behövde fylla i och de hjälpte även till att skicka in dem så att allt gick rätt till. Det var väldigt tacksamt.

Riga är en av de mest populära orterna för svenska studenter och enligt Nazanin har det varit betryggande då det gjort det enklare att finna vänner.

– När jag sökte 2018 så var det många svenska studenter och nu ännu är det ännu fler, jag kände mig inte ensam.

Läs mer här om att studera medicin i Riga, antagningskrav, kostnader och ansökningsdatum m.m.

På universitetet i Riga blir man antagen på betyg men på andra universitet finns möjligheten att göra ett intagningsprov. Du som gör provet måste inte nödvändigtvis inte ha gått ett naturvetenskapligt program på gymnasiet men det krävs att du har högskolebehörighet och för att klara provet behöver du kunna exempelvis kemi och biologi. EduPlanet tillhandahåller även förberedande medicinska kurser man kan köpa för att studera inför provet där 98 procent som gått kurserna klarar intagningsprovet.

Var vill du studera? EduPlanet rekommenderar även läkarutbildningar i bland annat Litauen, Slovakien, Tyskland, Italien och Spanien – läs mer här

EduPlanet hjälper svenska studenter att läsa till läkare utomlands. Vi har funnits sedan 1982 och är störst i Sverige på Medicinstudier (läkare, tandläkare och veterinärer).  Vi samarbetar med 11 universitet inom EU med medicinska utbildningar på engelska och erbjuder svenska studenter:

  • Gratis ansökningshjälp
  • Studierådgivning
  • Antagningsbedömning
  • Entrétestet
  • PreMed kurs Online
  • Medicin-webinars
  • Studiemedel från CSN
  • Finansieringsplan

Vi ger gärna tips på var du kan bli antagen och vilket universitet som passar dig bäst.

Välkommen till vårt medicinteam!

Läs mer om EduPlanet här