Läkemedelsverket vill införa ID-tvång vid hemleveranser av läkemedel – något som enligt Amelia Adamo skulle slå hårt mot äldre, ensamma och sjuka på landsbygden.
Nu har hon startat en namninsamling för att förslaget ska skrotas.
– Jag vill skapa en folklig opinion, säger hon.
I slutet av förra året kom läkemedelsverket med ett förslag på en förändring av sina distansföreskrifter. Förslaget innebär att läkemedel och receptfria läkemedel som beställts på nätet inte längre får lämnas i brevlådan eller utanför dörren utan att mottagaren först identifierar sig.
Konsekvenserna av förslaget har lett till en offentlig debatt som också tagits upp i riksdagen. Medieprofilen Amelia Adamo har i dagarna startat en namninsamling för att få Läkemedelsverket att skrota sitt förslag att införa ID-tvång vid hemleveranser av läkemedel. På bara en vecka har den genererat närmare 8 000 underskrifter i protest.
– Jag vill skapa en folklig opinion. Myndighetens förslag innebär att vi alla får strypta möjligheter att få vår medicin hemskickad, men det mest upprörande är att förslaget slår hårdast mot äldre, ensamma och sjuka på landsbygden som har långt till fysiska apotek och utlämningsställen. Jag har som tidigare ordförande i Ensamhetskomissionen och som tidigare styrelseledamot i nätapoteket Apotea sett hur viktigt det är för utsatta grupper att få sina mediciner levererade i brevlådan. Jag förstår inte varför Läkemedelsverket vill göra det svårare för dem att enkelt och snabbt kunna få hem sin medicin. Jag är emot att mediciner görs mer svårtillgängliga för människor som redan nar utsatta livssituationer, säger Amelia.
I förslaget motiverar Läkemedelsverket ID-tvånget som ett sätt att kontrollera att medicinleveranser inte försvinner på vägen. Det håller Amelia Adamo också med om, men menar att den föreslagna åtgärden skulle få alltför för allvarliga följder för många människor.
– Alla är överens om att säkerheten kring läkemedelstransporter ska vara hög, men det är bara några få promille av läkemedelspaket som kommer fel och det motiverar inte att folk ska få svårare att få sin medicin. Det är ett litet problem i verkligheten. Redan idag tvingas många sjuka åka flera mil för att få tag på sin medicin på fysiska apotek eller utlämningsställen. Målet borde ju i stället vara att vara att öka tillgängligheten och underlätta deras livssituation, konstaterar Amelia.
Nu uppmanar hon alla att skriva under och sprida namninsamlingen.
– Jag vill ge alla en möjlighet att vara med och försvara allas, de utsatta gruppernas och landsbygdens fortsatta hemleveranser av viktiga läkemedel.