Anhörigas Riksförbund – att stödja de som stödjer

Att vara anhörig innebär ofta att axla ett tungt ansvar i det tysta. Många stöttar sina närstående som kämpar med funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, beroendeproblematik, eller fysisk sjukdom men vad händer när hjälparen själv behöver hjälp?

Att vara anhörig i dagens samhälle innebär ofta att stå inför utmaningar som få utomstående kan förstå. Anhörigas Riksförbund, som har funnits sedan 1996, är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för att stötta dem som vårdar eller hjälper en närstående som inte klarar sin vardag på egen hand. Martina Takter, kanslichef, berättar:

– Vi arbetar för att lyfta fram den osynliga, men ack så viktiga roll som anhöriga spelar, och för att motverka den psykiska ohälsa som många av dem riskerar att drabbas av. 

En livlina för anhöriga
En av de mest centrala delarna av Anhörigas Riksförbunds arbete är att erbjuda konkret stöd till dem som befinner sig i en situation där de stödjer, hjälper eller vårdar en närstående. Förbundet driver bland annat en nationell stödlinje som har varit verksam sedan 2009. Denna stödlinje erbjuder både stöd, råd och vägledning till anhöriga som ofta känner sig ensamma i sin roll.

– För många anhöriga är denna stödlinje en livlina i en vardag som annars kan kännas överväldigande, säger Martina.

Upptäck de resurser och stödinsatser som finns tillgängliga för dig som anhörig genom Anhörigas riksförbund 

Ett allt svårare läge för anhöriga
Samtidigt som behovet av stöd för anhöriga ökar, har deras situation blivit alltmer pressad. I takt med att resurserna inom sjukvården och omsorgen minskar förväntas anhöriga ta på sig ett större ansvar än någonsin tidigare.

– Exempelvis har vården blivit så specialiserad att vissa behandlingar endast finns på centrerade platser i Sverige. Det förväntas att anhöriga ska följa med sina närstående till behandlingar och sjukvårdsbesök, vilket är praktiskt omöjligt för många. Bland annat innebär detta att den belastning som ligger på anhöriga har ökat dramatiskt de senaste åren, något som förbundet ser som en allvarlig utveckling. 

En annan faktor som bidrar till den ökade bördan för anhöriga är den så kallade "nära vårdförflyttningen". Detta innebär bland annat att mer vård flyttas från sjukhus till hemmet, vilket innebär att anhöriga förväntas ta ett ännu större ansvar för sin närståendes vård och omsorg.

– Det är inte ovanligt att anhöriga känner sig tvungna att ta på sig mer ansvar än vad de klarar av, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för deras egen hälsa.  

Stödlinjen – din livlina i en pressad vardag 

Anhörigskapets dolda pris
Att vara anhörig innebär ofta att en själv riskerar att drabbas av ohälsa. Det är ett ansvar som kan vara både fysiskt och psykiskt krävande och som i många fall leder till både hjärt- och kärlsjukdomar, psykiatriska diagnoser eller andra stressrelaterade sjukdomar.

– Du som är anhörig och har en situation med omfattande omsorgsansvar kommer bli sjuk om du inte ser till din egen situation, varnar Martina.

Denna varning baseras både på studier och på erfarenheter från otaliga anhöriga som har kontaktat förbundet genom åren. För många blir den egna hälsan lidande när de ständigt prioriterar sina närståendes behov framför sina egna. 

Bli volontär och gör skillnad 

11 timmars omsorg i veckan
En av förbundets viktigaste uppgifter är därför att sprida medvetenhet om de risker som anhöriga utsätts för. Detta är inte bara en fråga om individens hälsa, utan också en större folkhälsofråga. Enligt studier är var femte till var sjätte person i Sverige involverad i en omfattande omsorgssituation, många lägger ner mer än 11 timmar i veckan på att vårda eller stötta en närstående.

– Om vi inte tar hand om de som vårdar, riskerar vi att få se en stor ökning av andra stressrelaterade sjukdomar och ohälsa i framtiden, påpekar Martina. 

 

Mer om Anhörigas Riksförbund  
Anhörigas Riksförbund är en partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation. De verkar för anhöriga till människor, som på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller ålder behöver hjälp att klara sin vardag. Anhörigas Riksförbund organiserar drygt 4 000 medlemmar i cirka 45 lokalföreningar runt om i landet. Läs mer här