Yrkesväxla och bli eftertraktad inom Norrlands heta branscherOm du fastnat i gamla hjulspår och vill få fart på både ditt liv och din karriär kan yrkeshögskolan vara en snabb och säker lösning. Det byggs som aldrig förr och arbetsgivare inom exempelvis VA-projektering och fastighetsförvaltning har stora anställningsbehov.

Yrkeshögskolans utbildningar är framtagna tillsammans med företag som är verksamma inom den aktuella branschen. Det gör att du som studerande får rätt kunskaper och goda chanser att få en anställning direkt efter avslutad examen. Hela nio av tio får anställning direkt.

– Vi gör omvärldsbevakningar och söker aktivt upp företag, och blir uppsökta av företag, för att diskutera deras behov av yrkeskunnig personal. Bland företagen hittar vi sen grupperingar som vill utveckla en specifik utbildning tillsammans med oss. Det gör att utbildningarna blir väldigt relevanta och anställningsgraden efter examen är hög, säger Mathilda Idhult, utbildningsledare på Folkuniversitetet.

Intresserad av yrkeshögskolan? Läs mer här

Curt Blixt är gruppledare på ÅF och sitter även i ledningsgruppen för yrkeshögskolans utbildning för VA-projektörer. Han menar att du som söker yrkeshögskolans utbildningar kommer bli eftertraktad på arbetsmarknaden, inte minst som VA-projektör.

Redan idag ser vi en brist på VA–projektörer. Branschen växer och därför blir man riktigt eftertraktad. Med yrkeshögskolans utbildning får de studerande en verktygslåda med kunskaper som fungerar på alla typer av arbetsplatser, privata som kommunala, säger Curt.

Knyt kontakter och få jobb direkt

Under utbildningen får du flera chanser att knyta kontakter och komma ut på så kallad LIA, som står för lärande i arbete. Inte sällan leder LIA-perioderna till att du som studerande erbjuds en anställning hos ditt värdföretag. 

Ett exempel är Filip Lindgren. Han blev klar VA-projektör i våras efter en tvåårig utbildning vid Folkuniversitetet i Umeå. Idag arbetar han på ÅF med Curt Blixt där han även genomförde två av sina LIA-perioder.

– Jag hittade min utbildning på nätet då jag och min sambo flyttade till Umeå. Tidigare körde jag lastbil men har alltid haft ett stort intresse för teknik. Jag tycker att utbildningen hade en bra blandning av teori och praktik. LIA-perioderna var särskilt spännande eftersom jag fick chansen att komma ut i verkligheten och visa vad jag går för, säger Filip.

Sugen på att byta yrke? Se hela yrkeshögskolans utbud här

Inte ovanligt att yrkesväxla genom yrkeshögskolan

Många av de som studerar via Yrkeshögskolan har yrkesväxlat. Om du är sugen på en ny karriär är du alltså inte ensam. Det är en tydlig trend bland yrkeshögskolans studerande menar Mathilda Idhult då medelåldern ligger runt 29 till 31 år. 

– Många som söker sig till yrkeshögskolan gör det för att de vill byta jobb. Men många har även erfarenhet från ett yrke men saknar faktisk utbildning. Här får de då en ypperlig chans att validera kunskaper som de redan har, säger Matilda.

Redo att ta dig an en ny utmaning med yrkeshögskolan? Klicka här

Yrkeshögskolan finns runt om i Sverige och du kan välja mellan 16 olika utbildningsområden med hundratals olika inriktningar. Alla utbildningar berättigar till studiemedel från CSN och de flesta är avgiftsfria. Utbildningarna står under statlig tillsyn och kvalitetsgranskning.


Om Yrkeshögskolan

YH-utbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. 

  • Utbildningarna matchar arbetslivets behov: Arbetsgivare är aktiva både före, under och efter utbildningen.
  • Lärande i arbete – LIA: LIA- perioderna innebär att du utbildas i skarpt läge på en arbetsplats.
  • Ansökan och antagning: Varje skola sköter antagningen till sina utbildningar.
  • Längd, poäng och examen: Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast 1-2 år långa.
  • Distansutbildning: Att studera på distans ger dig möjlighet att välja utbildning oavsett var du bor.
  • Studiemedel och studieavgifter: Alla utbildningar berättigar till studiemedel från CSN.

Kontakt
Varmt välkommen att kontakta oss!

Telefon: 010-20 90 100
E-post: info@myh.se