Skogsmaskiner blir smartare och smartare och dagens maskingeneration kan göra förarna mindre trötta, arbetet mer produktivt – och öka intäkterna. Nu lanserar marknadsledande John Deere en skördare som tillvaratar den senaste teknikens innovationskraft.
– Det är en liten skördare för gallring som underlättar samarbetet mellan maskin och människa, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.
Skogsmaskinbranschen är en relativt ung bransch som har gått från att på 50-talet introducera de första skogsmaskinerna till att i dag ligga i teknisk framkant. Nyligen introducerade marknadsledande John Deere en miljövänlig och högt datoriserad skogsmaskin.
– Maskinen har smarta miljömässiga lösningar och funktioner som inte bara underlättar för föraren, det skapar även ett mer produktivt arbete och kan generera högre intäkter, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.
John Deere tillverkar skogsmaskiner – som ska underlätta för samarbetet mellan maskin och människa. I Europa har skogsdelen av bolaget ett svenskt ursprung som skogsmaskintillverkare och startades för 100 år sedan i Östbergs Fabriks AB – innan de blev uppköpta av Timberjack och senast av deras i dag amerikanska ägare John Deere.
– Trots att vi numera är ett amerikanskt bolag har vi rötterna i norden, säger Dieter Reinisch.
Vill du veta mer om John Deere Forestry? Klicka här
”Maskinerna kan kommunicera”
Den nya skogsmaskinen heter 1070G och lämpar sig främst för skogsgallring. Maskinen har den senaste tekniken vad gäller avgasrening och minskad bränsleförbrukning. Programvarorna har även uppdaterats för att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra.
– Skördaren tar emot prislistor från beställaren som med ett knapptryck laddas in i maskinens dator. Dessa data styr sedan hur maskinen kapar upp träden i längder så att skogsägaren får så mycket betalt för sitt virke som möjligt. Delar som går till sågat timmer ger i regel mer än de som går till pappersbruken eller blir bioenergi, säger Dieter Reinisch.
”Hittar virket med GPS”
Maskinen skickar även produktionsrapporter till maskinägaren och information till skotarna för att de ska veta var virket ligger. På så vis blir det lätt för dem att hämta virket och transportera det till vägen.
– Det är bara för föraren att följa kartan i maskinens GPS. Det spelar heller ingen roll om det snöat sedan avverkningen, virket hittas ändå, säger Dieter Reinisch.
Vill du ta reda på hur den innovativa skogsmaskinen 1070G fungerar? Klicka här
Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.
Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.
Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.