Därför ska du studera sjöfart på Åland: “Framtidsyrke med världens hav som arbetsplats”Vill du ha ett internationellt yrke med världens hav som arbetsplats? På Åland finns många möjligheter för den som vill studera sjöfart. Förutom gymnasium och högskola finns även möjlighet till fortbildning för yrkesverksamma, och arbetsmarknaden är god. Nu kan du träffa Högskolan på Åland och Alandica Shipping Academy på utbildningsmässan Nolia Karriär 2020.  

 – Sjömansyrket kommer med så otroligt många möjligheter, säger Karna Elamzon Viberg, förste styrman och tidigare student vid Alandica Shipping Academy. 

Funderar du på en karriär inom sjöfart? Då är du helt rätt ute. Sjöfart är en långsiktig bransch som bottnar i människans begär efter en rikare vardag och nya upplevelser. I dag är efterfrågan på duktiga sjömän större än någonsin – och yrkesrollerna många.  

Klicka här för att läsa mer om Sjöfartsgymnasiet

Brett utbud av sjöfartsutbildningar
Åland har utbildat människor som tagit ansvar för fartyg och last sedan 1800-talet. De åländska sjöfartsutbildningar går numera under det gemensamma namnet Alandica Shipping Academy och erbjuder både gymnasium, högskola och fortbildning.  

– Här kan du studera utomlands – på svenska, säger Lasse Selander, ansvarig på sjöfartsgymnasiet. 

På sjöfartsgymnasiet kan du välja mellan inriktningarna däcks- och maskinreparatör, vaktstyrman, vaktmaskinmästare och fartygselektriker. Högskolan på Åland erbjuder utbildningar i maskinteknik, elektroteknik samt en sjökaptensutbildning för dig som vill ha en karriär som sjöbefäl. På Ålands Sjösäkerhetscentrum kan du fortbilda dig i allt från sjösäkerhetskurser till brandbekämpningskurser för sjöpersonal. Alla kurser vid sjösäkerhetscentret är godkända av svenska transportstyrelsen. 

– Vi är oerhört stolta över vårt breda utbud av hyllade sjöfartsutbildningar, fortsätter Lasse. 

Klicka här för att läsa mer om Högskolan på Åland

Ljust framtidsyrke
Ett arbete inom sjöfart är lika med frihet. I alla fall om du frågar Ulf Hagström, teknisk direktör på Viking Line, som startade sin karriär genom att utbilda sig inom energi- och maskinteknik på Åland. Han har varit verksam inom branschen i mer än 25 år och har aldrig ångrat sitt yrkesval. Enligt Ulf finns det en uppsjö av fördelar med sjöfartsyrket, som går en fortsatt ljus framtid till mötes och är i behov av ny personal. 

– Arbetet öppnar dörrar till en internationell värld som har gott om arbetstillfällen och ger en minst sagt stimulerande vardag. En annan sida som jag verkligen vill lyfta är de långa ledigheterna du får – det är inte ovanligt att du är till sjöss sex månader och ledig årets övriga sex månader, säger Ulf. 

Från Åland till Mexico City
Karna Elamzon Viberg, 29, älskar sitt yrke. Trots ingen som helst koppling till havet och ett uppväxt på Skånes bördiga slätter, valde hon att studera sjöfart på Åland. I dag bor hon i Mexico City och arbetar som förste styrman ombord på Norwegian Cruise Lines lyxiga kryssningsfartyg.

– Sjömansyrket kommer med så otroligt många möjligheter. Du får både världens roligaste yrke och möjlighet att se världen, säger Karna.

Att valet föll på studier på Åland var mycket tack vare Alandica Shipping Academys eget skolfartyg.

– Efter att ha hört mig för insåg jag att Åland kunde erbjuda ett mycket starkt utbildningspaket, dels i form av fördjupade teoretiska studier men också praktiska övningar ombord på skolfartyget Michael Sars. I dag är jag mycket glad över att jag valde rätt.

Klicka här för att läsa mer om Ålands Sjösäkerhetscentrum

Vill du också ha en karriär inom sjöfart?
Är du nyfiken på hur studier i anrika sjöfartsidyllen Åland skulle vara för dig? Kom och träffa oss på mässan Nolia Karriär 2020! Representanter för Alandica Shipping Academy finns på plats i Högskolan på Ålands monter i Luleå 11 februari, Umeå 13 februari, Östersund 18 februari och i Sundsvall 20 februari för att svara på dina frågor. 

Du är varmt välkommen med din ansökan till Sjöfartsgymnasiet 19 mars-6 april 2020. Till högskolan ansöker du 16 mars-15 april 2020. Ålands Sjösäkerhetscentrum erbjuder grund- och repetitionskurser under hela året. 

Här kan du läsa mer om mässan Nolia Karriär 2020