Drömmer du om att plugga utomlands? Här finns gymnasiet för dig

Ska du påbörja dina gymnasiestudier och drömmer om att i framtiden plugga utomlands? IB-programmet på Torsbergsgymnasiet kan ta dig dit. Här berättar en av skolans tidigare gymnasieelever om en skolupplevelse av rang – och resan från lilla Bollnäs till Glasgow.

Det är allt fler som efter avklarade gymnasiestudier väljer att plugga vidare på universitet och college utomlands. Bortom en internationell examen lockar ofta en ny miljö, nya språkkunskaper, nya vänner och värdefulla kontakter som sammantaget gör att fördelarna med att våga sig utanför Sveriges gränser väger tungt.

På Torsbergsgymnasiet i Bollnäs finns gymnasieutbildningen International Baccalaureate (IB) som kan förverkliga det. Utbildningen ger dig en internationell examen och öppnar upp för vidare studier på universitet och högskolor runtom i världen. Oavsett om du vill bli ekonom, fysiker, journalist, psykolog, sjuksköterska, socionom, talpedagog – eller något helt annat.

– IB är ett bra alternativ för dig som vill ha en gymnasieutbildning på hög akademisk nivå och är intresserad av framtida utlandsstudier. Utbildningen passar också dig som inte har svenska som förstaspråk och inte är behörig att gå ett vanligt nationellt program, förklarar Margaretta Eriksson, IB-koordinator och lärare på Torsbergsgymnasiet.

Vill du veta mer om IB-programmet? Klicka här!

I dag finns IB-utbildningen på nästan 3 000 skolor i 138 länder. Utbildningen ges på engelska och en stor fördel är att alla betyg sätts av IB-organisationen. Det gör att samarbetet mellan lärare och elever blir mer avslappnat och inriktat på utveckling, menar Margaretta Eriksson.

– Ingen prestige kommer i kläm när både elev och lärare jobbar i samma riktning.

Den tidigare eleven Amanda instämmer.

– Prov och skrivningar är lika för alla och rättas av andra lärare än ordinarie, det känns både bra och rättvist.

Från Bollnäs till Glasgow
Amanda, 22, gick ut IB-programmet 2016. I dag studerar hon en femårig utbildning inom datavetenskap och elektronik på ett universitet i Glasgow, Skottland.

– Du kan göra precis vad du vill efter studierna på IB-programmet. Jag visste när jag sökte till gymnasiet att jag ville utomlands.

Vidare beskriver Amanda hur IB-programmet är perfekt som en förberedelse för högre studier och för att få ett bredare perspektiv och lära sig tänka mer globalt.

– Du lär dig till exempel bra studieteknik, att ta in information, hur du formulerar källförteckningar, skriver uppsatser med mera. Det ger en bra grund.


”Är glad att jag satsade”
Även skolkompisarna, lärarna och resurserna på skolan minns hon positivt och sammantaget ser hon tillbaka på sin gymnasietid som en stabil avsats mot sina framtidsdrömmar.

– Jag är glad att jag satsade på IB-utbildningen, det har verkligen gett mig en fördel som jag har stor nytta av i dag, avslutar hon.

IB-koordinator
Margaretta Eriksson
Tfn 010-454 12 21

Programsamordnare
Lena Löfgren
Tfn 010-454 13 61