Ta hand om din hud – på naturlig väg

– Min önskan är att hitta en produkt för varje person som kommer till mig för att få hjälp. Jag vill ha personlig kontakt och ge råd som har substans.

På gården Annelund i Näshulta socken, Södermanland driver även Annelie Bosdotter tillsammans med sin sambo Thomas Andersson det ekocertifierade företaget Annelunds Eko, nöt och lamm. Här mumsar allmogefår och nötdjur på egenproducerat stråfoder med gårdens bisamhällen som grannar. 

Läs mer om Annelunds Ekos ekologiska produkter

Annelies stora passion ligger hos hennes bin. När en bisvärm flyttade in på hennes vind för dryga 15 år sedan hade hon till sist inget annat val än att be om hjälp från en bikontrollant. Med gemensamma krafter kunde svärmen luras ut till en kupa på taket och i dag sköter Annelie kärleksfullt om hela 20 samhällen.

– Jag började göra bivaxsalvor som ett komplement till vår övriga verksamhet, men det dröjde inte länge förrän jag blev något av en nörd. Jag läste allt jag kunde hitta om olika fettsyror, vilka oljor man bör använda, deras funktioner och hur de stöttar huden. Alla ingredienser har olika egenskaper som hjälper och stöttar hudens barriärskydd och dess naturliga, antiinflammatoriska egenskaper på traven. 

Bivaxsalvorna innehåller enbart ekologiska och naturliga kallpressade oljor och ekologiskt bivax och doftsätts med ekologiska, eteriska oljor. Produkterna går utmärkt att kombinera med varandra för att passa de specifika behoven hos varje kund.

Hjälper huden att hålla sig ung
Huden är vårt största organ och den förändras ofrånkomligen med åren; den producerar inte lika mycket fett och proteiner och därför kan många få problem med torr hud. Med rätt fettsyror skapar man bra förutsättningar för huden att hålla sig ung längre – dessutom blir den mjuk och fin. 

– Ju mer jag lärde mig desto viktigare blev det för mig att min egen familj använde hållbara, naturliga produkter och det blev startskottet för en bredare verksamhet. Idag erbjuder jag till exempel också Alepeo – originaltvålen från Aleppo som är väldigt vårdande, rengör och återfuktar samt deras schampo och balsam som både återfuktar och mjukgör. Även naturliga deodoranter finns i butiken. 

Här ser du alla Annelunds Ekos Aleppoprodukter

Noggrant utvalda ingredienser
Ända från början har Annelie varit noga med sina ingredienser. Hon betonar att inte bara produkterna som Annelunds Eko saluför är ekologiska, utan också deras ingredienser. Därför inledde hon tidigt ett samarbete med grossisten Opella, som enbart arbetar med certifierade och noggrant kontrollerade ingredienser. 

– Vi använder inga kemiska preparat; istället för konserveringsmedel använder vi i ett fåtal produkter rosmarinextrakt och produkterna är helt utan vatten. Det innebär att du kan använda dem året runt, även i rejäla minusgrader. Bivax skyddar nämligen mot väder och vind – det avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt och täpper inte till, utan låter huden andas. Den lugnar irriterad hud och gör torr hud mjuk och smidig.

En produkt Annelie särskilt vill lyfta fram är bivaxsalvan med granatäppelolja. Oljan innehåller omega-5 punicinsyra, en syra som är starkt antioxiderande och är ett utmärkt stöd för stressad hud.

– Den har hjälpt många av mina kunder som har rosacea. På samma vis har min salva med svartkumminolja stöttat kunder med psoriasis och det finns verkligen inget roligare än att få höra från en kund som säger att mina produkter har hjälpt. 

Vill ge råd som har substans
Sedan Annelie startade Annelunds Eko för fem år sedan har hon skapat och registrerat 20 olika varianter av bivaxsalvor och -lotioner som alla har sina unika egenskaper vad gäller att vårda och skydda huden. I framtiden tänker hon fortsätta att växa i sin egen takt och satsar på att etablera sig hos nya återförsäljare, gärna gårdsbutiker och nischade ekologiska butiker. 

Småskalig produktion av nöt och lamm
Hos Annelunds Eko får allt växa på naturlig väg. Det ekologiska är i centrum och de hornförsedda gutefåren härstammar från tackan Berta som Annelie fick i present när hon fyllde 22. Det var dock framförallt då Annelie blev mamma som hon på allvar började fundera över hur hon kunde ge sina barn bästa tänkbara kostförutsättningar. 

– Vi äter själva nästintill bara ekologisk mat och ger våra djur möjligheten att få växa upp och njuta av livet. Annelunds eko är egenproducerat, småskaligt och ekocertifierat. Alla våra djur går på bete i stora natursköna hagar. Våra nötdjur får tre till fyra år innan vi måste förnya flocken. 

Gården har aldrig fler djur än att de kan behandla dem som enskilda individer. Produktionen tar kanske lite längre tid men i utbyte får man produkter som inte går att jämföra med vad man hittar i butik. 

– Som mest slaktar vi tio nötdjur per år och vi strävar efter att leverera köttlådor som alla ska ha råd med. De som vill kan till och med dela upp sin betalning månadsvis, så att allting redan är klart när nästa låda kommer. Annelunds Eko ska finnas där för sina kunder, avslutar hon.

Vill du veta mer om Annelunds Eko? Klicka här

 

Annelunds Ekos hudvårdsprodukter är gjorda på ekologiska, kallpressade oljor som valts ut med omsorg. Företaget vill kunna erbjuda alla, oberoende ålder eller problem, en produkt som hjälper och stöttar just deras hud. De naturliga fettsyrorna i dessa produkter är både vårdande och bygger upp en stressad eller mogen hud. Bara det bästa är bra nog till kroppens största organ - huden. En produkt helt utan syntetiska, petroliumbaserade ämnen. En produkt som låter huden andas och är bra både för dig och för miljön.

Hemsida: www.annelundseko.se