Emad Bayoumy kom till Sverige 1989 med 400 kronor på fickan. Idag driver han Pyramidbageriet, Sveriges tredje största knäckebrödstillverkare, som tagit knäckebrödet från enkel husmanskost till lyxig festmat.
För Emad Bayoumy har brödet alltid varit en viktig del av livet. Han började hjälpa till i sin farfars bageri i Egypten när han bara var sex år gammal och redan vid fjorton års ålder fick han ta över ansvaret för hela bageriet.
Emads liv förändrades dock drastiskt 1989 när han träffade sin fru Karin i semesterparadiset Sharm el Sheik. De båda föll för varandra direkt, gifte sig och flyttade efter ett år från den ena paradiset till ett annat , nämligen Karins hemort Dala-Järna i Dalarna. Väl i Sverige arbetade Emad i några år som bland annat murare och snickare men kärleken till bakningen försvann aldrig. 1991 bestämde han sig därför att att starta ett bageri med en speciell inriktning. Idén var att skapa ett unikt knäckebröd genom att kombinera egyptiskt surdegsbröd med svenska råvaror. Succén lät inte vänta på sig.
– När vi började kunde vi göra 10 paket knäckebröd per dag och det var många som frågade efter knäckebrödet men fick vänta en eller två veckor. Jag bakade allt för hand i en egen ugn. 1992 byggde vi en ganska stor ugn med egyptisk teknik, efter det kunde vi leverera 100 paket per dag.
»Det är stor skillnad i smak och även för kroppen, det är nyttigt med de naturliga bakterier som finns i riktig surdeg«
Idag har Emads knäckebröd bland annat belönats med pris från Gastronomiska Akademien och Pyramidbageriet är en av Sveriges största knäckebrödstillverkare. Framgångsreceptet har varit en blandning av svensk och egyptisk knäckebrödskultur och bland bageriets produkter kan man därför se tydliga spår av gamla traditioner från både norden och Egypten.
En annan aspekt som gör brödet unikt är det faktum att man också bakar brödet med traditionella metoder i vedeldade ugnar. Även detta är en del av Emads vision av att göra ett knäckebröd som är något utöver det vanliga.
– Det är stor skillnad i smak och även för kroppen, det är nyttigt med de naturliga bakterier som finns i riktig surdeg, förklarar han.
Som exempel på hur Pyramidbageriets knäckebröd gör sig lika bra till fest som vardag har Emad också valt ut några recept på röror som, tillsammans med knäckebrödet, skapar en perfekt rätt till midsommarfesten:
Pyramidbröd – ett välsmakande knäckebröd
Pyramidbageriet ligger I Hulån, mellan Dala-Järna och Vansbro i Dalarna. Här bakas knäckebröd, resultatet av en lyckad kulturkrock. De är ett välsmakande knäckebröd som du mår bra av. Recepten har vi hämtat från Dalarnas och Egyptens gamla bondekulturer.
Lagom till midsommar har Pyramidbageriet specialerbjudanden på sitt goda knäckebröd.
Håll utkik i din matbutik!
Kumminkräm med rökt lamm
1 msk kumminfrön
200 g färskost eller neutral mjukost
skivat lammkött
Rosta kumminfrön i en torr stekpanna tills det knäpper i dem. Krossa dem i en mortel och rör ner i färskosten. Låt stå över natten för att mogna.
Lägg osten på en bit gott Pyramidbröd eller Batanunknäcke och
toppa med tunt skuret lammkött.
Kräftröra med vällagrad ost
350 g kräftstjärtar
125 g vällagrad ost
1 msk kumminfrön
2 msk finhackad dill
1 finhackad rödlök
4 msk majonnäs
1 tsk honung
citron
salt och peppar
Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt och hacka dem grovt.
Finriv osten och blanda den och kräftstjärtarna med majonnäs, kummin, rödlök och dill. Smaka av med honung, salt, peppar och lite färskpressad citron.
Passar utmärkt till både Pyramidknäcke och Batanunknäcke.