I samhällsdebatten om kortväxta dyker ibland frågan om representation och terminologi upp. Traditionellt har personer med kortväxthet ofta blivit reducerade till sin längd och Föreningen för kortväxta, FKV, lyfter fram behovet av att få människor att istället betrakta individen som helhet.
Kortväxthet är en övergripande term för olika medicinska tillstånd som resulterar i en betydligt kortare kroppslängd än genomsnittet. Det finns ingen exakt gräns, men i allmänhet avses personer som i vuxen ålder är kortare än 150 centimeter. Dock kan vissa med en kortväxtdiagnos bli längre, och det finns även personer utan diagnos som är kortare än denna gräns.
Monika Dahlqvist, medieansvarig för Föreningen för kortväxta, berättar att kortväxta personer genom historien ofta blivit utnyttjade som en form av underhållning, där deras längd varit det som definierat dem.
”Elefanten i rummet”
Hon berättar att detta fortfarande är ett stort problem i dagens samhälle – kortväxta personer blir mot sin vilja upplyfta på krogen, kallas olika namn och kan få ovälkomna frågor. En känd komiker kände sig manad att påpeka en kortväxt producents längd och belysa den som ”elefanten i rummet”, trots att den ju är helt irrelevant för både producentens yrke och kompetens.
– Det finns någon slags förväntan på att man har rätt att fråga oss varför vi är kortväxta och hur de ska benämna det. Jag kan inte ens komma på en relevant jämförelse som "vanliga" människor skulle förstå – det finns helt enkelt ingen bra liknelse. Oftast är det dessutom inte ens relevant i sammanhanget, och när det väl är relevant kan jag försäkra att det är vi som tar upp det först. Även i medier skildras kortväxta personer ofta enbart utifrån sin längd, snarare än sina egenskaper och talanger, trots att vi är människor precis som alla andra, säger hon.
”Tråkigt att fastna på terminologin”
Hon konstaterar att det är hög tid att lämna det föråldrade begreppet "dvärg" bakom sig, då personer använder det helt fel – och dessutom som ett skällsord.
– Engagemanget att lyftas fram på rätt sätt är en evighetsfråga för vår förening och vi välkomnar att diskussioner lyfts med jämna mellanrum, som nu i samband med den internationella biopremiären med sju dvärgar. Dvärgar och kortväxta personer är inte samma sak. Dvärgar hör hemma i sagor och myter, medan kortväxta personer är verkliga människor. Samhället tenderar att likställa dessa begrepp, men det är en missvisande förenkling. Att debatten i dag fastnar på terminologin tycker jag därför är tråkigt när det finns så otroligt många andra aspekter att lyfta.
Monika menar att det viktigaste är att samhället förändrar sitt sätt att se på kortväxta och sättet de framställs i media och andra sammanhang.
– Det är trist att bara vara synlig när man diskuteras för sin längd. Jag brukar säga det till min man, att visst är det märkligt att jag främst blir sedd för min längd, trots att det är det minsta jag har? Det vore trevligt om människor slutade fokusera så mycket på termer av olika slag och istället benämner mig för vem jag är: Monika, avslutar hon.
Föreningen för kortväxta strävar efter att skapa en mer inkluderande syn på personer med kortväxthet, där individer inte ska reduceras till en kroppslig egenskap.Det handlar om att normalisera och bredda representationen, där människor ses för mer än bara sitt yttre – oavsett om de är kortväxta eller inte.
Läs mer på FKV.se