Intelligent uppvärmning minskar klimatavtrycket

Ett snart hundraårigt patent ligger till grund för bättre utnyttjande av energi och minskat klimatavtryck. Backer erbjuder Intelligent Uppvärmning – innovativa och anpassade tekniska lösningar med värmare och styrning.

Christian Backer är fadern till alla värmeelement vi omger oss med dagligen. Patentet fick han 1921 för sitt rörvärmeelement. Nästan hundra år senare är uppfinningen fortfarande aktuell. Än idag tillverkas och utvecklas en mängd olika värmelösningar med samma entusiasm och entreprenörskap. Huvudkontoret ligger fortfarande i Sösdala men idag produceras Backers lösningar i över 50 fabriker globalt. Fredrik Berg är försäljnings-ansvarig Industri på Backer AB:

– Många blir förvånade över att elvärme-produkter finns överallt och nästan alltid på en armlängds avstånd – oavsett om man sitter hemma, är i bilen eller ute i samhället. Jag tror att Christian Backer skulle bli förtjust om han visste hur mångfacetterade vi är idag och hur många områden vi jobbar med.

Idag är Backer teknisk partner till världsledande företag inom de flesta branscher och inriktningar – bland annat processindustrin. Med teknisk kompetens och lång erfarenhet inom både konstruktion och tillverkning utvecklar och levererar man lösningar för uppvärmning och styrning. I Sösdala simulerar man också användning av konstruktioner och färdiga produkter i eget labb.

– Idag behärskar vi många olika teknologier och servar flera olika branscher. Vår tillverkning finns i Sösdala och vi levererar till marknader över hela världen, berättar Fredrik Berg.

Ja, processindustrin har fått allt större betydelse för Backer och i tillverkningsprocessen söker sig allt fler bort från fossila bränslen och ersätter med el. Det var inte länge sedan man rynkade på näsan åt elektrifieringen – nu är det tvärtom. Ett särskilt processteam har bildats på Backer AB för att möta efterfrågan.

– Energiomställningen och dagens miljö-medvetenhet gynnar oss. Lokalproducerad el blir allt vanligare och även utvecklingen mot biobränsle främjar Backer. Värme behövs, säger Fredrik Berg.

Ett värmeelement som värmer konstant är däremot inte effektivt. Samtidigt som utvecklingen går mot hållbar elektrifiering går också utvecklingen mot intelligent uppvärmning där Backers styr- och mät-lösningar reglerar ner värmebehovet, styr mer precist, och därmed också minskar energiförbrukningen. 

– Hållbarhet efterfrågas av marknaden och är en del av vår vardag. Vi erbjuder våra kunder innovativa och anpassade tekniska lösningar med värmare och styrning, eller Intelligent Uppvärmning som vi kallar det, säger Fredrik Berg.

Fredrik Berg ser hur utvecklingen går mot att bygga större, smartare och kompletta värmeanläggningar istället för delkomponenter. Även på konsumentsidan utvecklas produkter till att bli allt mer intelligenta.

– Våra kunder söker och köper mer och mer en funktion än en produkt. Ju smartare allt blir, desto mer kan vi förutse behov som till exempel underhåll eller justering. Detta är vår motor och utmaning – att hänga med i utvecklingen, vara på tå och se runt hörnet vad som komma skall.

 

År 1921 patenterade Christian Backer dagens rörvärmeelement. År 1949 grundades Backer i Sösdala för att kommersialisera tekniken för storskalig produktion. Sedan dess har Backer utvecklat och tillverkat komponenter och lösningar för elvärmemarknaderna runt om i världen. Backer AB, i Sösdala i södra Sverige, är fortfarande det globala huvudkontoret för Backergruppen. Med fler än 60 bolag och över 8 500 medarbetare runt om i världen är Backer den främsta globala leverantören av lösningar inom värmeelementbranschen.