Julklappstips: Gör Stockholms skärgård vackrare – som SkärgårdsvänMånga tar Stockholms skärgård för given utan att tänka på arbetet som ligger bakom dess vackra natur och infrastruktur. Genom att bli Skärgårdsvän stödjer du Skärgårdsstiftelsens arbete bakom kulisserna och är med och värnar om Stockholms fina skärgård.

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för det arbete som krävs för att vi ska ha en tillgänglig och besöksvänlig skärgård året om, säger Sandra Löfgren, projektledare.

En helg i skärgården skapar minnen att bära med sig livet ut. Stockholms skärgård är uppskattad av många, ändå är det få som känner till det arbete som pågår bakom kulisserna för att hålla den i trim. Skärgårdsstiftelsen arbetar med att underhålla 40 naturreservat bestående av totalt 12 000 hektar mark, 20 000 hektar vatten och 2 000 byggnader – allt detta i den känsliga skärgårdsnaturen.

– Under den hektiska sommarperioden sköts tillsyn av fältpersonal och många eldfaror har hävts tack vare detta. Många besökare sköter sig exemplariskt, men när någon inte gör det kan det få förödande konsekvenser.

Bli stödjande Skärgårdsvän – klicka här

Sandra Löfgren arbetar som projektledare på Skärgårdsstiftelsen. Hon berättar att den infrastruktur som råder i Stockholms skärgård är i ständigt behov av underhåll – men att Skärgårdsstiftelsen inte kan köra dit lastbilar och stora maskiner för att utföra arbetet eftersom allting ligger i känsliga naturreservat.

– Ofta utförs vårt arbete för hand, med betesdjur eller med mindre maskiner. Utöver detta jobbar vi med även med allt från underhåll av fastigheter, iordningställande av naturstigar, skogsröjning, dasstömning och hantering av de sopor som besökare lämnar kvar. Vårt arbete blir lätt osynligt och tas för givet, men det är oerhört viktigt för att skärgårdens fina skick ska bevaras.

Stöd arbetet som Skärgårdsvän
Genom att bidra med en liten summa har du möjlighet att stödja det arbete som Skärgårdsstiftelsen utför. Gåvan gör att du blir en Skärgårdsvän – en titel som du antingen kan få själv eller ge bort till någon annan i julklapp. Du som väljer att ge bort ett Skärgårdsvänskap i jul får dessutom årets Vänbok, Oskar Kihlborgs ”Skärgården Upp och Ner”, att lägga under granen.

Sandra Löfgren berättar att bidrag till Skärgårdsstiftelsen innebär att deras arbete kan fortskrida och att skärgården kan förbli en idyll även i framtiden.

– Vårt mål är att vi vill bevara och utveckla den fina skärgården som vi har i Stockholm. Oavsett om du själv vill bli en Skärgårdsvän eller ge bort det som en gåva är du med och bidrar till en öppen, tillgänglig och härlig skärgård att skapa många nya minnen i.

 

Skärgårdsstiftelsen arbetar för att bevara skärgårdens natur- och kulturvärden och ta hand om miljön. Vi skapar också förutsättningar för turism och friluftsliv genom att låta entreprenörer driva vandrarhem, restauranger, stugbyar och hotell i våra byggnader. Vi arbetar aktivt med naturvårdsarbete och sköter 40 naturreservat och underhåller fler än 2000 byggnader.

Hemsida: skargardsstiftelsen.se