Knepet – för att ta reda på om du har en mördare i släktenHar du någon gång funderat över var du egentligen kommer ifrån? Genom att släktforska kan du ta reda på om du har en kunglighet eller mördare i släkten. ArkivDigital har digitaliserat miljontals av Sveriges kyrkböcker och historiska dokument.
– Att släktforska är som att läsa den bästa av alla deckare och veta att det spännande aldrig tar slut. Dessutom är du huvudpersonen, säger Patrick Stenholm, marknadschef på ArkivDigital.

Har du någon gång funderat över om du är släkt med någon av tidsepokernas största personer? Kanske en kunglighet, mördare eller skådespelare? När ArkivDigital har gjort kyrkböcker och historiska dokument digitala är svaren enbart ett klick bort.
– Det är enkelt och smidigt. Du behöver bara ett namn och upplevelseresan som följer därefter beror på hur väl allt är dokumenterat bakåt, säger Patrick Stenholm, marknadschef på ArkivDigital.

Har du någon gång funderat över vem som kan gömma sig i ditt släktträd? Ta reda på svaret genom att släktforska. Klicka här

ArkivDigital är den största aktören för släkforskning i Sverige. Med ett bildarkiv på över 200 000 volymer eller omkring 76 miljoner digitala färgbilder av historiska dokument kan både nybörjare och erfarna släktforska online. Tack vare samarbetet mellan släktforskare och intresseorganisationer förbättras tjänsten kontinuerligt och varje månad adderas över en halv miljon nya bilder.
– Förr i tiden var det få som hade möjlighet att släktforska. Då var man tvungen att åka runt till de olika församlingarna och arkiven. Om man hade sin släkt långt från där man bodde var det långa resor och dyra pengar för att stilla sin nyfikenhet. Våra bilder är avfotograferade färgbilder från dessa originaldokument och de är precis lika läsbara, säger Patrick Stenholm.

”Lär känna dina förfäder”
När du bygger ditt släktträd via ArkivDigitals tjänst reser du genom kyrkoböcker, bouppteckningar, mantalslängder, domböcker, militära rullor, släktnamnsregister, katekismilängder, äktenskapsmål, fängelsehandlingar, sjömanshus och mycket annat.

För dig som är nybörjare erbjuder ArkivDigital en nybörjarhandbok för att du ska komma igång med din släktforskning. Det enda du behöver ange från start är tre ingångsuppgifter: namn, datum och plats. ArkivDigital har även en hjälpsam kundtjänst och kurser i släktforskning.

Vet du vem du är släkt med egentligen? Ta reda på svaret genom att klicka här

Ta chansen – innan det är för sent
Många börjar släktforska när de är äldre och ofta blir det till en stor hobby som tar mycket tid. Patrick Stenholm menar dock att det inte behöver ta mycket tid utan att det tar den tid du är villig att avsätta. Han poängterar även att det kan vara bra att börja i god tid eftersom det är den äldre generationen som ofta har värdefull information om släkten och kan vara till stor hjälp i den egna forskningen.
– Tjusningen med släktforskning är att resan är målet, säger Patrick Stenholm.

ArkivDigital har cirka 76 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Vare sig du är nybörjare eller mer erfaren kan du med hjälp av vårt program ArkivDigital online enkelt släktforska via Internet. Din historia är bara några klick bort.

Läs mer