Att diamanter tillhör en av de mest eftertraktade och dyra ädelstenarna vet de flesta, men visste du att diamanters storlek inte måste spela någon roll för priset och att de används till så mycket mer än bara prydnader och smycken? Här avslöjar Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank, det du inte visste om diamanter – och hur du får reda på om de är äkta.
Ordet diamant kommer från grekiskans adamas och betyder oövervinnerlig. Naturliga diamanter är ädelstenar som bildades för många miljoner år sedan under en mycket hög temperatur. I dag har det blivit mycket populärt att pantsätta sina diamantföremål för att få extra klirr i kassan och då är det viktigt att veta om de är äkta.
Sefina grundades av Oscar Swartling 1884 och är Nordens största pantbank. De lånar ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Du kan bland annat lämna in dina smycken, få de värderade och låna pengar på det smyckena är värda. Du kan också köpa allt från smycken och teknik till porslin och konst i Sefinas butiker och webshop.
– Vi på Sefina belånar och värderar ditt smycke, du har ingen skyldighet att betala tillbaka ditt lån och kan inte hamna i en skuldfälla, ditt föremål är din pant, säger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank.
I dag tillverkas tyvärr många diamanter i laboratorium och det blir allt svårare att urskilja en sådan från en äkta. Det är här Sefinas värderingsexperter kommer in i bilden, de kan nämligen genom några enkla knep ta reda på diamantens äkthet.
– Genom åren har diamanter i alla dess storlekar och färger passerat våra fingrar så vi har blivit experter på att urskilja de äkta från de falska. Det är bland annat det här som gör vårt yrke så spännande, säger Nils Klevmarken.
Så här går det till på pantbanken – se klippet
Här avslöjar han det du inte visste om diamanter
- Storleken är inte allt
”Om du ska belåna en diamant är det inte bara storleken som ger mest pengar, även färgen, renheten och slipningen spelar roll. En stor och billig diamant har oftast sämre färg och kvalitet. Är du osäker på vad din diamant är värd kan du alltid få en gratis värdering hos oss. Lämnar du in den som pant är räntan dessutom avdragsgill.” - De kan finnas på din arbetsplats
”I industrin använder man diamanter till borrar för att de är hårdare än alla andra mineraler. I musikbranschen används de exempelvis till nålstiften i en grammofonspelare, och ibland används diamanter till och med i datorer för att de klarar av höga temperaturer.” - Det här påverkar prislappen
”En diamants värde påverkas av fyra C; Colour - Clarity - Cut och Carat. Översatt till svenska betyder det att man tittar på färg, renhet, slipning och vilken karat en diamant har för att kunna sätta en prislapp. - Du kan investera i dem
”Experter spekulerar i att det finns bra många fler diamanter än vad vi konsumenter får lov att veta, detta för att bibehålla värdet på diamanter. De diamanter som man dock vet att det finns färre av är de som är av bra kvalitet och de är det är dessa du kan investera i. Vi har exempelvis flertalet diamanter till försäljning i våra butiker och har man tur kan man hitta en riktigt bra diamant till ett riktigt bra pris.”
Sefina är Nordens största pantbank och har funnits sedan 1884. Idag är vi närmare 95 medarbetare med tjugo kontor runt om i Sverige och huvudkontor i Stockholm. Sedan 2010 ägs Sefina av det amerikanske företaget Dollar Financial Group (DFG).
Sefina står för "Secure Finance", vilket betyder säkra tillgångar. Vår affärsidé bygger på att vi lånar ut pengar mot säkerhet, så kallade pantlån. Det innebär att du kan komma till oss med dina värdeföremål, få dem värderade och låna pengar på det varan är värd. Vi behåller din vara som en pant –en garanti på lånet – tills du löser ut din vara igen.
Nils Klevmarken, vd på Sefina.