Så hjälper deras skogsmaskiner människa och miljö



Inom skogsentreprenad är innovation en viktig komponent och skogsmaskiner blir bara smartare och smartare. Med det möjliggörs mindre trötta förare, ett mer produktivt arbete och en högre vinstmarginal.
– I dagarna lanserar vi två helt nya skogsmaskiner. En liten skördare för gallring och en mellanstor skördare för gallring och slutavverkning, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.

För att lyckas inom skogsentreprenadssektorn är det viktigt att dra nytta av innovationer i smarta maskiner och Svenska skogsentreprenörer ligger ofta i teknisk framkant.
– Vi vill underlätta samarbetet mellan maskin och människa och det är något som gör oss marknadsledande, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere Forestry.

John Deere har sedan 1837 tillverkat jordbruks-, entreprenad-, grönyte- och skogsmaskiner.
Eftersom John Deere Forestry är miljöcertifierade enligt ISO14001 ligger fokus på att i deras utveckling av skördare och skotare minska miljöpåverkan.
– I dagarna lanserar vi två nya miljövänliga skogsmaskiner. En liten skördare för gallring och en mellanstor skördare som lämpar sig både för gallring och slutavverkning, säger Dieter Reinisch.

Vill du veta mer om John Deere? Klicka här

”Minska förarstressen”
De två nya maskinerna har ett system, Automatic Driveline Control, som sänker bränsleförbrukningen samtidigt som det ser till att maskinerna har kraft nog att utföra sitt jobb på ett effektivt sätt.
– När kraften inte behövs drar maskinen automatiskt ned effekten för att minska bränsleåtgången. Eftersom systemet reagerar blixtsnabbt märker inte föraren att effekten går ned när den inte behövs.

Tack vare bakramens utformning på maskinerna får föraren även bättre sikt och arbetsmiljön förbättras.
– Maskinerna har hytter som följer kranen och nivellerar och även om maskinen lutar så sitter föraren rakt. Ljudnivån är även behagligt låg och maskinerna är högt datoriserade för att minska förarstressen.

”Revolutionerande system”
Den mellanstora maskinen har även det revolutionerande systemet kranspetsstyrning. Denna funktion introducerades för skördare på sommarens skogsmaskinmässa i Jönköping och hjälper föraren med krankörningen och tar hand om delar av de kommandon som ska till för att flytta skördaraggregatet till önskad position. Funktionen gör att ett moment faller och gör att föraren blir mindre trött, arbetet mer produktivt och vinstmarginalen högre.
– De smarta miljömässiga lösningarna och funktionerna som underlättar för föraren är några av anledningarna till att vi är marknadsledande inom skogsentreprenadssektorn, säger Dieter Reinisch.

Här hittar du den lilla maskinen, 1070G

Här hittar du den mellanstora maskinen, 1170G

Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.

Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.

Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.

Läs mer om John Deere