Har du någon gång undrat över hur din släkt levde för hundratals år sedan och vilka de var? Släktforskning kan ge dig svaret – och det är enklare än du tror. Niklas Hertzman, 48, började släktforska redan på gymnasiet och är släkt med både banditer, häxor och tjuvar.
Släktforskare har ofta en sak gemensamt, de är nyfikna på sina förfäder och släktingar. Niklas Hertzman, 48, blev redan under gymnasiet nyfiken på sin historia efter att han hört att hans förfader var trumpetare. Eftersom han själv spelade trumpet ville han ta reda på svaret. Han beslutade sig för att börja släktforska och åkte till landsarkivet. På plats fick han veta att han behövde tre uppgifter; namn på den han letade efter, ett datum på när personen var född, dog eller gifte sig och på vilken ort något av detta skedde.
– Jag hittade trumpetaren, det var min farfars farmors morfar, men han var inte den enda jag hittade. Det fanns minst sex trumpetare bland mina förfäder, säger Niklas Hertzman från ArkivDigital.
Han har sedan 2001 arbetat med att digitalisera kyrkböcker och är en del av det digitala släktforskningsföretaget ArkivDigital. Som Sveriges största aktör inom området och med 200 000 volymer eller omkring 76 miljoner digitala färgbilder av historiska dokument är det enklare än någonsin för nybörjare och erfarna att släktforska.
”Hon var häxa och brändes på bål”
Efter upptäckten om trumpetaren fortsatte Niklas släktforska. Han hittade släktingar som varit bosatta över hela södra Sverige och levt i alla samhällsklasser. Här fanns inte bara präster, borgare och bönder utan även tjuvar och fängelsedömda brottslingar som skjutits till döds under rymningsförsök. Han hittade även en anmoder som blivit dömd till häxa och bränts på bål.
– Häxans son blev kyrkoherde i norra Skåne och hennes barnbarn var en förespråkare för att man skulle bränna folk på bål, trots att hans farmor råkat ut för det, säger Niklas.
Vet du vem du är släkt med, egentligen? Ta reda på svaret genom att klicka här
”Mördare i släkten”
Att börja släktforska i tid är en faktor som är viktig för att lyckas, menar Niklas. Han berättar att många blir känslosamma när de ser sina släktingars namn i handlingarna och ofta tänker de ”tänk om du visste hur jag hade det idag”.
– Det blir som en direktkontakt. Alla dina förfäder är orsaken till att du är du. Jag skäms inte om jag hittar en tjuv eller mördare i släkten, utan dem hade jag inte funnits.
Nästan hälften av befolkningen är intresserade av släktforskning idag men tidsbrist gör att det ofta skjuts på framtiden.
– Problemet är att den äldre generationen kanske inte finns kvar när du vill börja och med dem har du en stor del av din historia nära. Rådet jag brukar ge är att låta de äldre berätta, att kanske spela in samtalet och skriva ner namn på gamla fotografier. Det kommer en dag då du ångrar att du inte lyssnade på vad de har att berätta, säger Niklas.
ArkivDigital har cirka 76 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Vare sig du är nybörjare eller mer erfaren kan du med hjälp av vårt program ArkivDigital online enkelt släktforska via Internet. Din historia är bara några klick bort.