Hornhinneforskning tar avstamp i hälsenan

– Det är inte lätt att se skillnad på hälsena och ögats hornhinna, säger Patrik Danielson. Ändå är han överläkare med ögonsjukdomar som specialitet och professor vid Umeå Universitet.

Annie drabbades av bröstcancer – tvingades leva på existensminimum

En cancerdiagnos är en tuff kamp för både kropp och själ – men kan dessutom drabba patientens ekonomiska situation. Annie Berggren, 52, tvingades gå ner i arbetstid och levde på existensminimum.

Asarina Pharma vill hitta ett botemedel mot menstruell migrän

Tio procent av jordens befolkning lider av migrän – och närmare två tredjedelar av dessa är kvinnor. Samtidigt lider en femtedel av dessa kvinnor av menstruell migrän, en migrän som drabbar kvinnor i samband med menstruationen. Nu påbörjar Asarina Pharma arbetet att ta fram en behandling mot just menstruell migrän – något som ännu inte finns.

Knep: Så kan du lättare hålla dig frisk

“Den är perfekt när du befinner dig på platser med ökad infektionsrisk så som skolor, på jobbet eller när du reser i kollektivtrafiken”

Så blev medicinsk grankåda en succé inom sår- och hudläkning


Visste du att människan sedan urminnes tider varit medveten om grankådans läkande effekter? Det bevisades om och om igen för den unge allmänläkaren Arno Sipponen när han mötte lokalbefolkningen som allmänläkare i finska Lappland år 2002. Där och då föddes idén om att tillverka läkemedel av grankåda – en idé som nu är en medicinsk succé.

CX: Lär dig gå i kundens skor – med This is Betty

Lär dig gå i kundens skor – This is Betty visar vägen

Thomas: ”Att bli sjuk är inget man väljer”

För fem år sedan stormade det rejält i Thomas liv. Han gick igenom en skilsmässa och hamnade i personlig konkurs – samtidigt som han drabbades av benmärgscancer

Därför behövs mer forskning om schizofreni

Röster och hallucinationer ses ofta som synonyma med den tabubelagda diagnosen schizofreni. Enligt Margaretha Herthelius, förbundsordförande i Schizofreniförbundet, är detta dock bara en liten del av symptomen hos de drabbade.
– Tusentals lider av schizofreni och sjukdomsbilden ser olika ut. Forskning behövs för att kunna hjälpa fler drabbade och deras anhöriga, säger hon.

Småbarnsmamman: ”Bästa nappflaskan jag prövat!”

“Vi gör säkra och innovativa nappflaskor med dubbelt antikoliksystem och bröstformad dinapp”

Niklas, 48: ”Jag har häxor, tjuvar och banditer i min släkt”

Har du någon gång undrat över hur din släkt levde för hundratals år sedan och vilka de var? Släktforskning kan ge dig svaret – och det är enklare än du tror. Niklas Hertzman, 48, började släktforska redan på gymnasiet och är släkt med både banditer, häxor och tjuvar.