Nio anledningar att välja fjällen framför utlandsresan i sommarDen senaste veckan har nyheterna om köer på Europas flygplatser och inställda flygavgångar duggat tätt. Branschen har stora utmaningar att hitta personal och även flygplan att flyga med. Oron för inställda och missade resor har vuxit sig allt större. Därför vill vi från Visit Fjällen komma med några konkreta tips för att minska resångesten.

  1. Inget pass. Inga landsgränser passeras, inte ens till republiken Jämtland behövs pass. Till fjällen reser du smidigt och det enda passat du behöver är bike pass för cyklingen och det köper du enkelt på plats utan risk för köer och risk att bli utan.
  2. Minskad klimatångest. Utöver reseångesten är vi många som drabbats av klimatångest de senast åren. Genom att skippa flygresan minskar resans klimatavtryck avsevärt. Vill du resa extra klimatsmart väljer du såklart att ta Snälltågets nattåg till fjällorter som exempelvis Vemdalen, Åre och Jämtlandstriangeln.
  3. Ingen trängsel. När trycket på utlandsresor ökar finns det risk att det blir trångt på både hotell och restauranger. I fjällen är det inte trångt, här finns gott om utrymme och mängder av frisk fjälluft.
  4. Inget behov av marginal. Ska du flyga behöver du nu vara ut i extra god tid för att inte riskera att fastna i köerna och därmed missa ditt flyg. Väljer du istället att resa till fjällen kan det eventuellt dyka upp en ren på vägen upp men i övrigt krävs ingen marginal. Du väljer dessutom själv när du vill checka in.
  5. Gå inte över ån efter vatten. Allt fler vill ha en aktiv semester med både träning, yoga och vandring. Allt detta och mycket mer erbjuds i fjällen så varför åka längre än du behöver?
  6. Det finns schyst boende. Bokningsläget är högt på utlandsresor och hotellweekends i storstäderna. Då vintern fortfarande är fjällvärldens högsäsong finns det mycket boendealternativ att välja på, dessutom erbjuds ofta extra schysta priser sommartid. Exempelvis Lofsdalens Fjällhotell, här hittar du mer stugor och lägenheter i fjällen.
  7. Bästa kaffet. Den bästa kaffekoppen dricks på ett fjäll, det är sen gammalt. Kaffe som med fördel rostats lokalt och kokats över öppen eld slår allt blaskigt hotellkaffe i hela Spanien.
  8. Vackraste campingplatserna. Tror inte att du kan hitta en mycket vackrare plats att campa på än vid ett fjäll, tänk att vakna upp i ert campingtält och vara på första parkett med milsvidd utsikt? Vattnet är dessutom kristallklart och kan drickas direkt ur första bästa porlande bäck. Ett lyxigare alternativ är att slå till på ett taktält, då sover ni i sköna sängar slipper risken att hamna på en knotig sten och dessutom behöver ni inte bära packning en meter. Taktältet sitter på bilen och packningen har ni bagaget.
  9. Lokal mat. Italienska charkuterier och franska ostar i all ära men inget går upp mot en jämtländsk blåmögelost på ett friterat tunnbröd, toppad med lokal hjortronmarmelad. Fjällvärlden bjuder på mängder av lokala delikatesser och smaker. Ren, fjällröding och skogens bär, för att nämna några.
  10. Vi kan inte hålla oss från att bjuda på ett tionde tips. Vill du kombinera stad och fjäll? Då är Storsjön i Jämtland ett perfekt resmål. Här finns både stadens puls (Östersund), sjöns aktiviteter som båtresor, bad och avkoppling, men även närheten till fjällens äventyr. Storsjön är den perfekta kombinationen helt enkelt.