Så börjar du frilansa och blir din egen chef

Är du riktigt bra på något? Är du trött på din chef eller ditt dåliga schema? Att frilansa kan vara lösningen. Det har aldrig varit enklare att hitta kunder och att driva ett eget bolag. Och om du är bra på engelska kan hela världen helt plötsligt bli din arbetsplats. Men hur gör du för att börja? Här kommer våra bästa tips på hur du kommer igång med frilansandet.

Friskt vågat, hälften vunnet

”Men jag skulle väl aldrig kunna jobba med min passion? Jag är inte tillräckligt duktig.” Så låter det ofta. Och många blir förvånade när de blir varse om att även de duktigaste frilansarna ibland känner det som att de är ute på djupt vatten. På engelska kallas det ”impostor syndrome”. Det innebär att du går och tänker att du är en bedragare som bara väntar på att bli påkommen. Men om du bara vågar testa kommer du kanske märka att dina nya kunder är väldigt nöjda – och det är faktiskt allt som betyder något. Här kommer några tips på hur du kommer igång när du väl har bestämt dig för att våga satsa.

  • Börja smått. Det kan vara frestande att gå in till chefen och säga upp sig, men det bästa är att börja med frilansandet vid sidan om ditt vanliga jobb. Då hinner du hitta en nisch, lära dig mer och få några nöjda kunder. När du märker att det börjar bli för mycket med båda jobben, då är det dags att säga upp sig.
  • Starta företag. Om du ska börja frilansa måste du starta företag. Det räcker inte att säga till Skatteverket att det bara är en hobbyverksamhet – gör du det för att tjäna pengar är det företagande, inte hobby. När du startar ditt företag kommer Skatteverket att fråga dig hur mycket du förväntar dig att tjäna under året. Du kan inte ange noll kronor, utan får helt enkelt gissa. Skatten du ska betala under året beror på din gissning. Märker du att du tjänar mer eller mindre kan du när som helst ändra din preliminära skatteberäkning.
  • Marknadsför dig. Linkedin är ett alldeles utmärkt sätt att visa uppdragsgivare att du finns. Var inte för desperat – det är ofta mer attraktivt när det märks att frilansaren är så duktig att den är upptagen med andra projekt. Nischa din profil och beskriv exakt vad du gör och varför du är så bra på det. Att sätta sin profil på ”Open to work” kan vara frestande, men kan också skrämma bort dem som är ute efter någon som är duktig. Testa gärna att skriva hela profilen på engelska, då internationella kunder inte kommer att attraheras av en profil på svenska.
  • Hitta dina första kunder. När du inte har någon erfarenhet kan du inte förvänta dig att få så mycket betalt. Var beredd på att slita ett eller två hundår och arbeta dig uppåt. Ju fler jobb du har haft, desto mer har du lärt dig. Det finns hemsidor som för ihop frilansare med uppdragsgivare, och det kan vara smart att börja där om du inte vet hur du ska hitta jobb i början. Efter hand brukar kontakter och sammanträffanden göra att bollen rullar snabbare och snabbare.
  • Se det som ett jobb. Även om det är ditt största intresse du ska frilansa inom är det bra att se det som ett riktigt arbete – då gör du ett bättre jobb. Satsa på bra kontorsmöbler, ha ett schema och bra rutiner.

Hitta din nisch och var trevlig mot kunden

När du sitter där vid ditt skrivbord kanske det är svårt att komma på vad det är som gör dig unik jämfört med alla andra inom ditt område. Försök att hitta en nisch som gör att du blir det självklara valet för din ideala kund. Om du till exempel är fotograf kanske du vill ta bilder på trash the dress-fotograferingar istället för bröllop, som är ett mycket bredare område med större konkurrens. Eller om du vill lära ut engelska (som kan vara mycket eftertraktat bland exempelvis kinesiska kunder) kan du inrikta dig på ord och fraser för företagsvärlden.

När du har hittat din nisch och börjat jobba är det viktigt att du är enkel att samarbeta med. Kvaliteten på ditt arbete är så klart A och O, men det är minst lika viktigt att du är trevlig, att du håller deadlines slaviskt och att du svarar snabbt och tydligt på mejl.

Bli din egen chef

Det kan ta tid att bygga upp en kundkrets så att du kan frilansa på heltid. Men ge inte upp. Det viktigaste av allt är att du är duktig på det du gör och att du hela tiden försöker att bygga upp din karriär. Efter hand kommer du att lyckas, om du inte ger upp.