Personligheterna i Kalle Anka & C:o

Musse Pigg, Kajsa Anka, Svarte-Petter och Farmor Anka … listan över seriefigurer som dykt upp i Ankeborg genom åren kan göras lång. Alla våra vänner är helt unika och betydelsefulla beståndsdelar i Ankeborg. Det rika persongalleriet i tidningen har dessutom visat sig vara en stark anledning till att läsarna väljer att prenumerera på Kalle Anka & C:o.

I en läsarundersökning som redaktionen nyligen gjort kom det fram att många prenumeranter uppskattar Kalle Ankas personlighet och temperament. Att Kalle vågar visa sina känslor och även visar upp dåliga egenskaper som missunnsamhet och ilska ses som en styrka och källa till humor. Vidare ses detta som en motpol till många andra serietidningar för barn där figurerna upplevs som mindre komplexa. Att figurerna känner och agerar på olika sätt kan ge upphov till samtal hemma vid middagsbordet vilket både läsarna och deras föräldrar upplever som positivt.

”Barnen pratar om att det är mycket variationer, något mer tramsigt, något allvarligt, man får allt när man öppnar tidningen.” – Förälder

”Han har ju sån otur, Kalle. Han är så otursam. Det händer mycket, han har så rolig familj med roliga egenskaper. Hans kusin är ju världens tursammaste och hans farbror är världens rikaste. Så det händer mycket! – Prenumerant, pojke 8 år

De figurer som nämns som favoriter efter Kalle är Farbror Joakim och Knattarna vilka beskrivs som tydliga personligheter och att det är lätt att relatera till humorn och deras speciella karaktärer.

Även mindre förekommande seriefigurer som Oppfinnar-Jocke, Björnligan och Magica de Hex är figurer som uppskattas och uppfattas som roliga att läsa om, även om läsarna inte upplever att de har riktigt samma starka relation till dessa.

– De olika personligheterna i Ankeborg gör att vi kan berätta olika slags historier i samma tidning - äventyr, humor, spänning och romantik. Det är en av styrkorna med Kalle Anka & C:o, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare för Kalle Anka & C:o. En av mina personliga favoriter är Magica de Hex, en listig anka som vet vad hon vill och aldrig ger upp.

Just nu kan du få 6 nr av Kalle Anka & C:o + boken Kalle Anka Pocket Deluxe för 169 kr.

Lär känna historien om Ankeborg och några av de folkkära seriefigurerna lite bättre.

Historien om Ankeborg

Staden Ankeborg skapades av den legendariska serietecknaren Carl Barks, som också är upphovsman till många av dess välkända invånare. Efterhand som han skapade fler och fler figurer, behövde han en plats med fasta ramar. Det fick bli Ankeborg. Staden heter Duckburg på amerikansk engelska.

Enligt historien grundades Ankeborg av nybyggaren Cornelius Knös i början av 1800-talet, men staden började växa till sig först när farbror Joakim flyttade dit nästan hundra år senare och byggde sin pengabinge 1902.

Kajsa Anka

Släktingar: Hon har tre systerdöttrar: Kicki, Pippi och Titti.

Yrke: Kajsa har nästan haft lika många jobb som Kalle. Hon har bland annat jobbat som journalist, inredningsarkitekt och sekreterare. Men till skillnad från Kalle har hon oftast större framgång inom sina yrken.

Övrigt: Kajsa skriver dagbok! Ibland får vi läsa delar av den, och då avslöjas både det ena och det andra.

Knattarna

Släktingar: Far: Okänd, Mor: Dumbella ”Della” Anka (syster till Kalle Anka).

Bostad: Bor hos Kalle Anka.

Övrigt: Knattarna är aktiva i den scoutliknande organisationen Gröngölingarna. I Gröngölingarnas handbok finns all världens visdom och den har räddat Knattarna många gånger.

Mimmi Pigg

Husdjur: Mimmi älskar djur och har bland annat en katt som heter Figaro.

Yrke: Jobbar ibland som TV-journalist eller löser mysterier tillsammans med Musse.

Övrigt: Mimmi är mycket modeintresserad och blev uppmärksammad våren 2022 när modedesignern Stella McCartney skapade nya kläder till henne.

Kusin Knase

Släktingar: Far: Unkas Anka, Mor: Lucinda Lom, Bror: Snorke Anka, Kusin: Kalle Anka.

Bostad: Tidigare bodde Knase långt från Kalle Anka. Han behövde använda flyg och tåg för att nå fram på besök. Idag bor han i ett äldre hus i utkanten av Ankeborg.

Yrke: Otroligt nog har Knase haft en viss framgång som journalist. Men han vill nog helst vara personlig rådgivare eller företagskonsult.

Magica de Hex

Bostad: Vid foten av vulkanen Vesuvius.

Yrke: Häxa.

Övrigt: Magicas högsta önskan är att få tag i farbror Joakims turkrona. Den ska hon smälta ner till en amulett som ska göra henne till världens rikaste häxa.

Björnligan

Bostad: Hemligt, men det antas att de håller till i Ankeborgs hamnkvarter.

Yrke: Skurkar, svindlare och tjuvar.

Övrigt: Medlemmarna i Björnligan kan skiljas åt på numren de har på sina kläder. Vanligtvis har alla medlemmarna nummer i serien 176 med efterföljande tresiffrigt nummer, nästan alltid med siffrorna 1, 6 och 7 i olika kombinationer.

Just nu kan du få 6 nr av Kalle Anka & C:o + boken Kalle Anka Pocket Deluxe för 169 kr.

Kalle Anka & C:o är Sveriges största serietidning med hundratusentals läsare varje vecka. Förutom de förstklassiga serierna, finns varje vecka deckargåtor, tips & tricks, knep & knåp och mycket mer. Gastkramande äventyr och fnattiga skrattfester med Kalle Anka varje vecka året runt.

Läs mer här