Så blir du en djurvänlig turist

På semestern får du möjlighet att uppleva en ny kultur, ett nytt klimat och kanske komma nära vilda djur. Det kan verka spännande att rida på en elefant, se en dansande björn eller ta en selfie med en tiger, men bakom den glada ytan döljer sig en mörk verklighet.

– Om alla turister visste hur verkligheten såg ut tvekar jag på att de skulle fortsätta bidra till den industrin. Det finns djurvänliga alternativ, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Klicka här för att läsa mer om World Animal Protection Sverige

På många semesterorter tvingas djur att uppträda för människor och används alltså som underhållning. En djurshow kan verka harmlös, och ibland kanske det till och med ser ut som att djuren gillar aktiviteten. Lina Dahl vill då skicka med en tankeställare: Fundera över vad som krävts för att få djuret att bete sig på det här sättet, och så här nära människor. Som kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige vet Lina att det hela ofta börjar med att ungar tas från sin mamma för att sedan bli slagna och mentalt nedbrutna för att lyda människor.

– För turister ser det nog spännande ut, men det döljer sig mer än vad blotta ögat kan se. Vilda djur hör hemma i det vilda, säger hon.

Internationellt och nationellt granskad
World Animal Protection är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar för att stoppa djurplågeri i hela världen. Organisationen är ideell och granskas såväl internationellt som nationellt vilket gör att du kan vara säker på att de ekonomiska bidragen går till rätt ställe. Ibland handlar det om insatser på plats, andra gånger om politiskt arbete och lagstiftning samt research-arbete.

– Det är många led som ger ett resultat, säger Lina Dahl.

Säg nej till elefantridningen vid Amer Fort
Vilda djur, djur i samhällen, lantbruksdjur samt katastrofdrabbade djur är World Animal Protections fyra arbetsområden. Hela tiden drivs olika kampanjer i kampen mot djurplågeri och nu läggs extra fokus på att rädda elefanter vid Amer Fort i Indien. Medan du läser det här tvingas 102 elefanter bära tunga sitsar och människor uppför en backe i ökenklimat. Elefanterna används som turistunderhållning, men när turisterna åker hem tar inte lidandet slut. Då kedjas elefanterna fast, oförmögna att umgås med varandra, beta och röra sig fritt.

– De får plågsamma fotproblem och styrs med smärtsamma elefantkrokar. Många lider också av posttraumatiskt stressyndrom, berättar Lina Dahl.

Har du en minut över? Skriv under här för att stoppa elefantridningen

Så enkelt kan du göra skillnad
Ekonomiska bidrag i all ära, men Lina Dahl poängterar att namninsamlingar verkligen gör skillnad; med folkets makt går det att ställa krav. Vidare ber hon turister att tänka kritiskt, läsa på och ta avstånd från attraktioner som utgör djurplågeri. Det går att ställa krav om djurvänliga alternativ till researrangörerna och istället beundra djuren i deras naturliga miljö genom till exempel safari och båtturer.

– Företagen måste lyssna och folkets röst leder verkligen till förändringar, säger Lina Dahl.


Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter.

Så här kan du bidra ekonomiskt:
- Swisha en gåva till 9001744

-  Bli Animal Protector

- Ge en testamentesgåva

- Starta en insamling

- Ge bort ett gåvobevis

- Skänk en företagsgåva

Mer info hittar du här