Så kan din idrottsförening tjäna pengar genom miljönytta

Nedskräpning är en riktig miljöbov som pågår hela tiden; ingen har väl undgått mängden plast som förstör världens hav? Nu har Städa Sverige ett samarbete med ICA som sammanflätar idrott och miljönytta. Städa, rädda miljön och få en slant till lagkassan – är ni redo? Klara, färdiga, städa!

Miljöengagemanget har ökat kraftigt de senaste åren och fortsätter ännu. En stor miljöbov är nedskräpning – till och med en liten cigarettfimp gör skada. Tillsammans med ICA har Städa Sverige just nu projektet: Klara, färdiga, städa! som går ut på att idrottsföreningar får städa sin närmiljö. Som tack får de ett bidrag till lagkassan.

Gör nytta på flera områden
Projektet bygger på ICA:s försäljning av miljökassen – ett lite miljövänligare alternativ att bära hem matvarorna i. Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige, beskriver Klara, färdiga, städa! som ett fantastiskt initiativ som är hållbart för miljön och samtidigt bidrar till idrotten.

– Genom samarbetet med ICA kan vi möjliggöra naturstädning med föreningar på ännu fler orter än tidigare, runtom i hela Sverige. Vi är glada över att kunna göra nytta på flera områden, säger hon.

Den senaste städperioden i juni engagerade 20 lag som tillsammans plockade hela 3,6 ton skräp. Den andra städperioden sker mellan den 21 september och den 6 oktober; och engagemanget är nu ännu större med över 30 medverkande lag.

– Vi tycker att det är viktigt för miljön och ett bra sätt att få in pengar till lagkassan. Men bäst av allt är nog att tjejerna tycker det är en rolig sak att göra ihop, säger Jenny Lindgren, lagledare i Kimstad GOIF F-05/06 som varit med i projektet och som ska använda sin ersättning till att åka på cup.

Är du intresserad?
Alla idrottsföreningar som är sponsrades av, eller samarbetar med, en ICA-handlare som säljer ICA:s miljökasse kan klicka här för att ansöka om att städa. Städa Sverige meddelar sedan vilka föreningar som blir utvalda. Ett städuppdrag kräver cirka tjugo personer som får städutrustning inför städtillfället.

– Många idrottsföreningar gör redan stor nytta i sina orter. I det här projektet får de en chans att också göra miljönytta och tjäna en slant till verksamheten, säger Josefin Warg.

I mer än 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten i att städa olika delar av den svenska miljön – allt från vägar och utmed kusten, till stad- och naturområden. Under 2018 plockade över 12 000 deltagare hela 835 ton skräp från svensk miljö genom Städa Sverige.

Projektet Klara, färdiga, städa! är en nyhet 2019. Projektet bygger på försäljning av ICAs miljökasse, ett lite mer miljövänligt alternativ. Genom projektet kan idrottsföreningar som sponsras av eller samarbetar med en ICA-handlare som erbjuder ICAs miljökasse i sina butiker få städuppdrag i sin närmiljö. Mer information finns att läsa på här.