Så här kan du förlänga livslängden på ditt hustak

För en husägare är det ytterst få saker som är viktigare än att ha tak över huvudet. Detta till trots är det ytterst få som har bra koll på hur ens egna tak faktiskt mår, och om åtgärder måste tas. Det menar Jonas Syrén, försäljnings- och marknadschef på takrenoveringsföretaget Vesivek. 

– Vi har full förståelse att de allra flesta inte kan det området, men det gör vi.

Tak kommer i många olika former och material. Samtliga varianter har gemensamt att de har en viss livslängd; något som inte ofta ligger i beaktning för husägare runtom landet, enligt Vesiveks försäljnings- och marknadschef Jonas Syrén. Han förklarar att det är ett område som ytterst få har stenkoll på, men att det finns ett par grundpelare att luta sig mot.

– Vi får ofta frågan kring när det är dags att byta sitt tak. Är det över 20 till 30 år gammalt så bör du börja fundera på dess kvalitet och eventuella åtgärder, även om det kan leva längre än så vid idealiska förhållanden. 

Fokus på kundens bästa
Sedan sin start för snart 30 år sedan har Vesivek utfört över 35 000 takrenoveringar i Finland och Sverige, med ett primärt fokus på högkvalitativa slutresultat. I dag är Vesivek störst i Norden och Jonas påpekar att det är just tack vare deras kvalitet och kundnöjdhet.

– Du blir inte så här stor om du inte levererar tak i högsta klass.

Med flera decennier i bagaget är Vesivek dock tämligen nya på den svenska marknaden och startade först 2016. Det har dock varit en kort startsträcka: i dag är de i Sverige redan över 80 anställda och har renoverat över 1300 tak. Bara i år beräknas de renovera lika många.

Läs mer om Vesivek här

Fokus ligger även på kundens bästa, med en rad generösa garantier och möjligheten till kostnadsfria takkontroller. Att kolla upp sitt tak kan dels anses obehagligt, likväl ofta väldigt svårt. Den som känner att ens tak behöver en kontroll kan enkelt kontakta Vesivek, poängterar Jonas.

– Vi kollar upp och gör en riskbedömning, och i 41 procent av fallen är det inget akut behov av ett nytt tak; en ganska stor andel. Det kan dock vara skönt att få det gjort för att få en bekräftelse på att allt ser bra ut, och i de fall där det funnits ett behov har det varit antingen på grund av åldersskäl eller tekniska anledningar.

Vesivek fotograferar och dokumenterar taket och sammanställer all information till kund direkt därpå, i form av fel eller eventuella framtida risker, förklarar han.

– Vi låter kunden själv bilda sin egen uppfattning, och de får jättegärna ringa oss flera år senare om det inte är aktuellt för byte förrän först då.

Sköt om ditt tak
Det finns flera olika skötselråd som är enkla att genomföra, berättar Jonas. Allra bäst är att kontrollera taket två gånger per år; en gång på hösten, en på våren. Under våren kontrollerar du att vintern inte orsakat några skador, och på hösten för att försäkra dig om att taken kommer klara av den kommande snön och isen.

Från marken kan du göra en enklare besiktning för att se om några pannor har spruckit, hamnat snett eller ser fel ut. Detta måste korrigeras med det snaraste för att inte riskera en hel takrenovering i onödan, förklarar han.

– Reparation och underhåll kan man ofta klara själv. Men behöver man en större takkontroll och  bedömer att taket behöver läggas om skall man kontakta en takexpert som kontrollerar helheten och alla riskområden.