Så här skapar du en köksträdgård i krukor

Vill du piffa upp fönsterbrädan med egenodlade grönsaker och örter?
Så här gör du för att skapa en miniträdgård i ditt kök.

Trädgårdsskötsel kan handla om så mycket mer än bara söta blommor och perfekt trimmade gräsmattor – trenden med att odla sin egna mat har vuxit i popularitet. Vissa ätbara växter är enklare att sköta och växer snabbare än andra, men i allmänhet är det ganska enkelt att anlägga en egen nyttoträdgård. Begränsat utrymme behöver inte vara ett hinder – i många fall går det lika bra att odla örter och grönsaker i krukor och andra behållare.

Så här startar du din köksträdgård
Innan du börjar – i synnerhet om du är ny när det gäller odling och trädgårdsskötsel – bör du se till att göra ordentlig research så att du vet vilka mål du ska ha och vad du kan förvänta dig av din odling.

Fråga dig själv följande:

  • Hur mycket utrymme har du?

  • Hur mycket solljus får ditt köksfönster under sommaren?

  • Vilka grönsaker och örter vill du odla?

  • Kan dessa grönsaker och örter odlas i krukor eller odlingsbehållare?

  • Hur mycket tid kan du ägna åt skötsel?

  • Vad är din budget?

Listan kan bli mycket längre, men det här är åtminstone några frågeställningar att börja med.

Grunderna: det här behöver du
Såvida du inte har oändligt med tid och en rejält tilltagen budget kan det vara en bra idé att börja med lättskötta krukväxter. Den första utrustningen du bör skaffa är alltså – föga förvånande – krukor!

Beroende på vad du tänker odla bör krukorna vara mellan 10 och 30 cm djupa (och eventuellt djupare för vissa grönsaker).

Därefter bör du köpa såjord och matjord. Den bästa grönsaksjorden innehåller mycket organiskt material såsom komposterade blad och väl förmultnad bark. Jorden bör vara lerhaltig och näringsrik, men varken för kompakt eller sandig. Utöver krukor och jord behöver du fröer eller grönsaksrester som dina plantor kan sås från.

Vad ska planteras – örter?
Om du är nybörjare när det gäller trädgård och odling kan örter vara en perfekt början. De är mindre än de flesta andra ätbara växter och är i allmänhet ganska tåliga. Vissa örter trivs bra inomhus, vilket gör dem till ett perfekt val.

Exempel på bra örter som du kan börja med är oregano, persilja, basilika, timjan, dill och gräslök.

Majoriteten av dessa vill ha antingen helsol eller delvis skugga. En fördel med att odla örterna i krukor är att du kan flytta runt och placera dem i solen om deras ursprungliga förvaringsplats är för skuggig. Soliga köksfönster är perfekta för detta syfte.

Och grönsaker?
Grönsaker som är lämpade för plantering i krukor är tomater, chili, ärtor, rädisor, sallad, pak choy, morötter och lök. Det finns självklart många fler att välja mellan, men det kan vara en god idé att inte ha för många olika sorter till att börja med.

I kallare klimat kan det vara svårare att odla värmeälskande grönsaker som äggplantor, tomater och chili. Ha detta i åtanke när du väljer vilka växter du ska plantera och var du ska ha dem. Bra förstaval är morötter, spenat, salladslök, vissa salladssorter, palsternackor och rädisor.

Dessa växter kräver olika odlingsdjup och har lite olika krav när det gäller sol och skugga, men samtliga klarar av lite svalare temperaturer. Att odla i krukor gör att du blir desto mer flexibel med vad du kan odla – och var. Om du vill odla dina grönsaker inomhus kan du samla dina växter på en bricka eller något annat skyddande underlag.

Komma igång – när ska man plantera?
Örter är helt klart det bästa att börja med om du är nybörjare. Du kan antingen så frön själv eller köpa små plantor från din lokala plantskola. Att skaffa en ung växt som hunnit etablera sig och växa till sig lite är oftast enklare, men å andra sidan kan det vara väldigt tillfredsställande att driva upp en planta hela vägen från frö till fullvuxen växt.

En annan stor fördel med att plantera i krukor är att du inte behöver vara lika årstidsbunden när det gäller vilken tid på året du sår dina frön. Även om det är bäst att så örter under vår eller tidig sommar, är inomhusmiljön varm nog för att hålla odlingarna vid liv året om. Utöver tillräcklig värme är det av yttersta vikt att dina plantor får mycket ljus – allra helst naturligt dagsljus.

Att odla grönsaker i kallare klimat
Om du kommer odla grönsaker i krukor är det lämpligt att plantera dem under vår eller tidig sommar. Sallads- och spenatfrön bör sås inomhus under februari för att sedan flyttas utomhus under april – när vädret tillåter, och om du har tillräckligt med plats i din trädgård. Om du planterar grönsaker utomhus är det bra om de skyddas av en tät häck eller andra större växter under den tid de växer till sig. Starka vindar och kraftigt regn kan annars orsaka stor skada. Andra grönsaker, exempelvis morötter, klarar sig bäst om de sås under mars eller april.

Rädisor kan planteras senare under säsongen, företrädesvis mellan mars och maj.

Ännu ett tips: växter kan genomgå fotosyntes – åtminstone till viss del – i artificiellt ljus, även om det inte är idealiskt. Du kan använda speciella LED-lampor för att få ett ljus som är så likt solljus som möjligt för optimal tillväxt.

Löpande skötsel
Krukodlade växter kräver i princip samma skötsel som de som odlas utomhus i trädgården. Vatten, ljus och gödning är det som krävs för att få en så riklig skörd som möjligt.

Växter som hålls inomhus drabbas mer sällan av skadedjur, men det kan ändå vara bra att hålla ett öga på dem ifall det dyker upp ovälkomna insekter eller sjukdomar. De flesta ätbara växter kräver mycket vatten för att växa.

Dags att skörda
När du odlar i krukor är det bäst att skörda regelbundet och ofta eftersom utrymmet för tillväxt är så pass begränsat. Det är även bra att veta att vissa grönsaker växer och mognar snabbare än andra.

Något som verkligen kan testa ditt tålamod är de grönsaker som ger skörd först efter många månader.

Örter växer kontinuerligt och kan skördas regelbundet under större delen av säsongen. För de flesta grönsaker tar det desto längre tid. Sallader och andra gröna blad kan vara ett bra alternativ om du inte har lust att vänta för länge. Du kan även torka dina örter efter skörd för att kunna njuta av dem under resten av året.

Skörda det du sår
Det kan tyckas vara tidskrävande att odla sin egen mat, men i de flesta fall väger fördelarna tyngre än nackdelarna. På lång sikt gör det att du sparar pengar samtidigt som du får njuta av smaken från dina, i högsta grad, närodlade grödor.

Sandra Ahlqvist

Learn More →