Tips: Så lyckas du med måleriprojektet i sommarNu under sommaren och på semestern bestämmer sig många för att måla om sina fasader. Men målningen kan också innebära problematik och stora frågetecken, något som en av Coloramas många fasadexperter, Henrik Edin, vill reda ut.

När det väl är bestämt ska det inhandlas allt från målarfärg, penslar till stegar som är stora nog för din fasad. Många gör enligt Henrik klassiska fel under målningsprocessen och projektet kan verka glasklart vid planeringen, men sluta med en rejäl utmaning.

Erbjudande: Passa på! Colorama har nu sommarpriser på fasadfärg. Besök din lokala Coloramabutik för tips, råd och riktigt bra erbjudanden!

Rör dig runt fasaden smidigt
Att ständigt behöva flytta på en otymplig stege och stå obekvämt är inte att rekommendera, menar Henrik. Han rekommenderar istället att en bra rullställning kan göra jobbet mer effektivt och enklare.

– Hyr en bra rullställning, absolut. Har du det kan du stå avslappnat när du målar och behöver inte oroa dig för att falla ned.

Dyrt är bättre
Det kan ofta debatteras om dyrt alltid är bättre när det kommer till inköp av varor generellt. Henrik berättar att det definitivt är ett faktum att en dyrare pensel kommer vara bättre än en billigare variant.

– En billigare pensel har en tendens att släppa borst. Dessutom kan den oftast inte hålla lika mycket färg som en pensel av högre kvalitet.

Bredare borste inte alltid bäst
En vanlig tanke och ett vanligt inköp är en så bred borste som man kan hitta, i förhoppningen om att man minskar mängden tid man spenderar på att måla.

– Det är en vanlig tanke och definitivt ett vanligt misstag. Faktum är att du kan arbeta snabbare med en smalare pensel! Jag brukar rekommendera att man går till sin lokala Coloramabutik och jämför några penslar med varandra och väljer en som är bekväm och inte för tung.

Bästa tipsen vid målningen
Henrik fortsätter att berätta att han med sin erfarenhet har många tips som gör målningen till en enklare historia. Det första tipset är att använda rätt färg för fasaden från början. Det finns olika system beroende på vilken färgleverantör man väljer, säger Henrik och nämner Alcro och Jotun som goda exempel. Är man osäker finns alltid personalen på Coloramas över 150 olika butiker runt om i landet till din tjänst.

– Det andra tipset är att måla metodiskt och planera sin målning. Börja uppifrån och jobba dig nedåt. Håll dig i skuggan så mycket som du kan och sluta aldrig mitt i en vägg.

Läs mer! Fönstermålningens sju budord

Måla inte på nätter och sena kvällar
En fråga som förekommer är om det är mer effektivt att man målar på kvällar och nätter, för att inte behöva vänta på lediga dagar. Detta är något man enligt Henrik absolut inte ska göra.

– Framåt kvällen kommer också dagg och fukt. Dessutom är vissa färger känsliga för något som kallas för ”daggmattning”, vilket innebär att en halvblank färg kan få matta fläckar om den appliceras när det är fuktigt.

Överlevnadstips till fasadmålare

1. Satsa på rätt verktyg.
2. Bulla upp med mat, fika och dryck. Det är energikrävande att måla ett hus.
3. Ta hjälp av vänner och bekanta så går det enklare och blir roligare. Ensam är inte stark.
4. Håll koll på väderleksrapporterna och planera ditt målande.
5. Ta inte i för mycket utan låt det ta sin tid.

Henrik Edin är en av Coloramas många duktiga fasadexperter som gärna hjälper dig med allt som rör husets exteriörer. Boka tid hos din lokala expert på colorama.se