Så kan du bidra till bättre liv för världens delfiner: “Låt detta bli den sista generationen i fångenskap”

Att se delfinshow är en vanligt förekommande aktivitet bland semesterfirande turister. Delfiner ser ofta ut som om de ler, men under ytan lider de av allvarlig stress, självstympning och smärta. 
World Animal Protection Sverige vill sätta stopp för detta orättvisa djurplågeri – men kommer inte att lyckas utan hjälp från dig och många andra. 

– Delfinunderhållning är lidande förklätt till oskyldig familjeunderhållning. Låt detta bli den sista generationen i fångenskap, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

I dag finns det 336 delfinattraktioner – kända som delfinarier – i 54 länder runt om i världen, som håller 3029 delfiner i fångenskap. Vid första anblick kan det verka som att de mår bra och tas hand om på rätt sätt, men faktum är att varenda en av dessa intelligenta individer är extremt olyckliga. Den genomsnittliga delfinbassängen är mindre än 200 000 gånger delfinens naturliga miljö. Instängda och fulla av klor; dessa små bassänger är långt ifrån jämförbara med omväxlingen i världens hav och kuster. 

Trots ökad medvetenhet och upplysande kampanjer under de senaste åren har industrin vuxit i vissa delar av världen. Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, menar att reseföretagen hjälper till att generera pengar till lidandet i delfinarierna och håller delfiner kvar i fångenskap. 

– För att situationen ska förändras måste vi alla hjälpas åt att uppmana företagen att sluta marknadsföra och sälja biljetter till delfinanläggningar, säger Lina.

Läs den viktiga rapporten “Behind the smile” och få en inblick i delfinindustrins baksida här

Miljardindustri driven av lögner
Delfinindustrin är beroende av att människor låter sig luras. Den kanske vanligaste, och mest övertygande, lögnen är att delfinarier kan vara lärorika för familjer. Enligt Lina stämmer det inte – att se delfiner i fångenskap är inte lärande på riktigt. 

– Vi får se tränade djur som är instängda mot sin vilja och beter sig onaturligt. Det är inte bara skadligt för delfinerna – det lär också barnen att vilda djur inte förtjänar frihet, säger Lina.

Delfiner lever ofta lite längre liv i fångenskap, men till vilket pris? De blir uttråkade, håglösa och simmar bara runt, runt. En del blir aggressiva och anfaller andra delfiner. Ofta gnisslar de sönder sina tänder och tuggar på väggar och galler. En del har till och med observerats att ha slutat andas. World Animal Protection Sverige uppmanar anläggningarna att ändra sina affärsmodeller och sluta föda upp eller fånga in delfiner.

Läs den djupgrävande rapporten om delfinindustrin här

Tycker även du att delfiner hör hemma i det vilda? Skriv då gärna på World Animal Protection Sveriges namninsamling för att få reseföretag att sluta marknadsföra delfinunderhållning. 

 

 

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter.

Så här kan du bidra ekonomiskt:
- Swisha en gåva till 9001744

-  Bli Animal Protector

- Ge en testamentesgåva

- Starta en insamling

- Ge bort ett gåvobevis

- Skänk en företagsgåva