Nu öppnar äntligen Reningsborgs second hand-butik i Frölunda på nyttI augusti förra året drabbades den välkända second hand-butiken Reningsborg i Frölunda av en våldsam brand som förstörde en stor del av både lokalen och innehållet. Nu, ganska exakt ett halvår senare, öppnas butiken äntligen på nytt. Den 8 februari går invigningsfesten av stapeln.

– Vi har fått otroligt fint stöd av våra företagsvänner och nätverk och många har lämnat in extra fina saker som vi distribuerat både till butikerna i Partille och Angered, säger Henrik Orrbeck, biträdande direktor på Reningsborg.

Sex månader efter branden i Reningsborgs lokal i Västra Frölunda nyöppnas nu butiken under pompa och ståt med en invigningsfest lördagen den 8 februari. Hjälporganisationen fick ett enormt stöd under perioden efter branden vilket resulterat i en mängd gåvor som nu säljs i butikerna i Frölunda, Angered och Partille.

– Bara dagar efter branden fick vi ordna en stor sjöfartscontainer på 40 fot för kunna ta emot allt som lämnades in. Vi märkte att alla stöttade och lämnade in extra fina saker och vi fick också väldigt fin hjälp från våra företagsvänner, kyrkor och pensionärsföreningar bara för att nämna några, berättar Henrik Orrbeck.

Skänk en gåva till organisationen här

Många i Göteborg känner till Reningsborg genom just deras tre second hand-butiker men organisationen är så mycket mer. De startade verksamheten 1992 i det gamla nedlagda reningsverket i Frölunda som gav upphov till namnet. I anslutning till både den butiken och motsvarigheten i Angered finns boenden för bostadslösa familjer som bland annat hjälper många ensamstående mammor. Samtidigt samarbetar Reningsborg med olika organisationer utomlands till vilka man transporterar second hand-varor, arbetar med trygghetsvärdar på grundskolor i Göteborg och har grundat flera sociala företag som exempelvis Däck och tvätt som hjälper ungdomar att komma ut på arbetsmarknaden.

– Vi kan hjälpa de som annars skulle haft svårt att komma ut i arbetslivet att få en språngbräda genom ett riktigt bra jobb med lön. Vi driver också ett nyöppnat café vid Järntorget där vi erbjuder arbetsträning, säger Henrik Orrbeck. 

Bli volontär hos Reningsborg

Butikerna ser Henrik som navet i den breda verksamheten. Målet är att skapa så många kontaktytor som möjligt med olika typer av organisationer och att kunna erbjuda en mötesplats som bidrar till att göra skillnad i samhället.

– Vi är inte bara second hand utan vi för också samman människor genom olika cafékvällar, konserter och föreläsningar. Genom att samarbeta med andra organisationer utomlands och i Sverige behöver vi inte uppfinna hjulet på nytt. Vi vill bidra till ett hållbart samhälle både utifrån miljö, ekonomi och det sociala.

Reningsborgs uppdrag är att finnas till för och stödja människor när de behöver en hjälpande hand i livet. Vi vill kämpa för alla människors lika värde, bättre livsvillkor och en meningsfull tillvaro. Vi är övertygade om att vi är bäst tillsammans. Vi tror att om vi tillsammans hjälps åt kan vi vara med och skapa en mänskligare och tryggare värld att leva i. 
I Göteborg driver vi tre stora secondhandbutiker, boende för bostadslösa familjer och två sociala företag som syftar till att få in fler på arbetsmarknaden.  Vi arbetar tillsammans med lokala hjälporganisationer i Polen, Moldavien, Serbien, Rumänien och eSwatini för att göra världen till en bättre plats.Tillsammans skapar vi framtidstro.