Så kan du lära dig konsten att löneförhandlaAtt löneförhandla på rätt sätt kan förbättra din privatekonomi, men har du inte de rätta verktygen bådar det ofta för besvikelse. Genom att förbereda dig strategiskt inför din löneförhandling kan du påverka din löneökning rejält. Här tipsar retorikern Pontus F. Christoffersson från Snacka Snyggt om hur du på bästa sätt bemöter chefens invändningar.  

Tiden för löneförhandling börjar närma sig, ett samtal många önskar de kunde bemästra. Att löneförhandla ger dig möjligheten att trissa upp din månadsinkomst – något du säkerligen vill göra men inte vet hur du ska ta dig tillväga. Du går på en löneförhandling i hopp om att bli erbjuden en löneökning utan att vara förberedd strategiskt. Många gånger möts du av chefens motargument och frågor som känns omöjliga att svara på. Sanningen är att motargumenten är lätta att svara på, problemet är att du inte är tillräckligt förberedd.  

Här listar Pontus vanliga invändningar från chefer och hur du bör svara på dessa: 

  1. “Jag saknar mandat att ge dig så mycket i löneökning” 
    – Vem behöver du prata med för att få det mandatet?   
  2. “Jag kan inte ge dig mer än 900 kronor” 
    – Jag är ledsen, men det fungerar inte för mig (var sedan tyst tills chefen svarar)  
  3. “Lönepotten är inte större så jag måste ta av dina kollegors lön. Tycker du att det är rättvist?” 
    – Nej, rättvist är att vi får betalt utefter värdet vi skapar, inte potten du blivit tilldelad. Hur ska vi lösa det?  

Läs mer här om hur du möter chefens invändningar

Tyvärr är verkligheten att de flesta inte vet hur de ska bemöta dessa frågor och lämnar därför löneförhandlingen besvikna. Många gånger är det svårt att säga nej till ett förslag man inte är nöjd med eller veta hur man ska bemöta ett nej från chefen. 

Skickliga förhandlare bemästrar ordet nej och vet exakt hur de ska navigera kring det ordet för att maximera sitt resultat. Med de rätta strategiska verktygen kan du enkelt vända en löneförhandling till din fördel. Vill du veta hur du säger nej på rätt sätt och hanterar chefens motargument?   


Vi håller kreativa utbildningar i modern retorik och kommunikation. Har ni en kommunikationsutmaning så matchar vid med en lösning. Allt du behöver är något att säga, vi ger dig lösningarna för att det ska landa snyggt.

Pontus jobbar på Snacka Snyggt som retorikkonsult och föreläsare och håller i både föreläsningar, workshops, kurser och individuella retorikträningar. Han gästar i poddar och ställer upp på intervjuer för att dela med sig av vardagstips om allt från att hantera härskartekniker, hålla inspirerande presentationer till att löneförhandla.

Kontakta oss:

jagvill@snackasnyggt.se
076 216 66 33