Så kan spelet få fler barn att cyklaAntalet barn som cyklar i åldern 7-14 år har minskat ordentligt och regeringen har därför efterlyst nya verktyg i kampen för ett friskare och mer trafiksäkert Sverige.
Nu har innovationsbyrån Sticky Beat tillsammans med NTF tagit fram spelet Brainy Bikes – ett roligt och nytt sätt att öka barns cyklande.

Är du orolig över att dina barn rör på sig för lite eller kanske för att de ska skada sig när de ger sig ut i trafiken på cykel? Nyligen lanserades spelet och kommunikationskonceptet Brainy Bikes som är ett helt nytt sätt för att öka barns cyklande och deras säkerhet i trafiken – så att du kan slippa oroa dig allt för mycket.

Spelet är roligt och lärorikt på samma gång då barnens fysiska cykelvägar blir till banor i spelet. Genom att blanda verklighet med spelvärden stimuleras barnen till att vilja göra rätt i trafiken samtidigt som de har roligt. Spelet är självklart gratis och finns att ladda ner på App Store och Google Play.

Bakom succéspelet finns innovationsbyrån Sticky Beat och NTF som arbetar med trafiksäkerhet. Sticky Beat arbetar efter ett kreativt kretslopp som består av faserna AHA!, OCH!, FOKUS! och WOW! – vilket tillsammans ger dem förutsättningarna att skapa digitala lösningar med en insikt som löser deras kunders behov och utmaningar.
Ta reda på mer om Sticky Beats digitala innovationer

Så funkar spelet Brainy Bikes
Genom att barnen cyklar mycket och visar var de tycker trafiken är krånglig så skapas banor där de och deras vänner sen kan spela ett klurigt kortspel. Den som är mest brainy då och spelar de smartaste korten blir king of the hill.

Gör dina verkliga cykelvägar till banor i din mobiltelefons pixelvärd. Välj bland dina incyklade banor och utmana ”olyckan”, en bott, med svåra trafiksituationer i kortspelet som hen gillar att spela längs den cykelväg ni precis cyklat. När du spelat dina kort rätt mot ”olyckan” går det bra för din avatar i spelet. Målet är att använda så få kortdrag som möjligt för ju färre drag du gör och ju fler matchningar du hittar för att förhindra att en olycka inträffar desto mer trafiksäker blir du.

När du börjat att lära dig trafiksäkerhet och cyklat in dina roliga banor är det dags att utmana dina vänner. Scanna varandras QR-koder i spel-appen och börja utmana varandra på cykelvägarna ni har spelat in.

 1. Starta appen och cykla.
 2. Stanna, svara på tre frågor om din cykelupplevelse och spara bana.
 3. Banan visas i en översiktsvy med de områden som du markerat som avvikande.
 4. Nu väljer du kort till den kortlek du ska använda i varje situation du markerat som använda i varje trafiksituation du markerat som avvikande.
 5. Nu utmanas du i dina avvikande trafiksituationer av ”den onde” i kortspelet om trafiksäkerhet.
 6. Banan beskrivs av ”den onde”
 7. Hitta matchningar, öka i Brainy-level eller spela ut ”olyckans” valörer med lika antal goda valörer för att öka dina poäng.
 8. Ny kartvy för att introducera nästa situation.
 9. När du spelat alla situationer summeras sedan dina poäng för din bana och High Score-listan visas.
  Vill du veta mer? Klicka här

Om oss
Vi är en digital innovationsbyrå med fokus på upplevelser. Vi gör köande roligt. Vi ser till att pingismatchen för första gången blir rättvis. Och vi låter människor upptäcka kunskaper och känslor de aldrig hittat tidigare.

Vi fightas för bättre digitala upplevelser som förflyttar medvetandet längre.

Vi gör det genom att vara passionerat nyfikna och alltid genom att använda kraften som ligger i ordet "och". Inte "men"