Sex starka skäl att flytta till Kalix

Storslagen natur, uppfriskande skärgårdsliv, målande norrsken och unika möjligheter till oförglömliga äventyr. I Kalix finns något för alla som vill uppleva äkta livskvalitet.
– Här kan du bygga ett hus precis vid havet som kostar betydligt mindre än en lägenhet i Stockholm, säger Peder Nilsson, utvecklingsansvarig på Kalix kommun.

Du känner antagligen till Kalix Löjrom. Den ursprungsmärkta delikatessen njuts på många håll i världen, men orten Kalix är för de flesta en oupptäckt pärla. Här erbjuds ett brett spektrum av möjligheter till fartfyllda äventyr, men också lugn för kropp och själ. Robin Lindqvist med sambo och barn är en av många familjer som valt att bosätta sig i Kalix de senaste åren, och de ångrar sig inte för en sekund.
– Vi älskar skärgården och framför allt alla fantastiska människor. Vi kommer stanna här för gott, säger han.
Vill du veta mer om hur det är att bo i Kalix kommun? Klicka här

Ronja, 10 år, kommer från Stockholm men bor sedan en tid tillbaka med sin familj i Kalix. Hon kunde inte vara lyckligare.
– Stockholm är så stort, Kalix är det bästa stället man kan vara på. De finns så fina människor här, de är jättesnälla och rara – i sina hjärtan.

Kalixbor stressar inte och har ofta svårt att förstå storstadsbornas stress. Precis som Robin och Ronja är du varmt välkommen till Kalix för att lära känna lugnet inom dig.
Här nedan hittar du ytterligare sex starka skäl att flytta till Kalix.

ETT. Prisvärt boende med hög standard
Är du trött på skyhöga andrahandshyror eller på att försöka spara ihop till en svindyr lägenhet? Svensk mäklarstatistik från december 2016 visar att stockholmare betalar en bra bit över 90 000 kronor per kvadratmeter för en lägenhet i innerstaden. Den genomsnittlige Kalixbon ger å sin sida mindre än 4 900 kronor per kvadratmeter för sin nya bostadsrätt. Detta trots att bostadspriserna i kommunen ökade med 20 procent under förra året.
Är ditt drömboende till salu i Kalix? Se hela listan här

TVÅ. Storslagen natur
Närheten till naturen och den frihet som den medför är en lyx som är få storstadsbor förunnad. Kalixbor är lite bortskämda på området, då orten också rankades som Norrbottens främsta friluftskommun 2016. På fritiden kan Kalixbor exempelvis njuta av naturen genom en golfrunda, forspaddling eller en uppfriskande promenad genom skog och mark. Många ger sig också ut på fiskeäventyr längs Kalix älv, där lax, öring, sik och abborre väntar. I kommunen finns tio mil vandringsled, flera kanot- och kajakleder samt 70 mil skoterled. Följ lederna för att upptäcka Kalix fantastiska landskap och levande landsbygd.

TRE. Goda möjligheter till jobb
I Kalix ropar både offentliga arbetsgivare och en mängd privata företag efter arbetskraft, och chansen att just din kompetens efterfrågas är stor. Kompetensbehoven beror framför allt på planerade expansioner, men till viss del även på pensionsavgångar. Kalix har bredd på näringslivet med bland annat verkstads- och elektronikindustri, företag inom olika distanstjänster som exempelvis sjukrådgivning och banktjänster, samt Region Norrbotten med Kalix sjukhus. Ortens största arbetsgivare är Kalix kommun med kompetensbehov på flera olika områden.
Kalix är också är en del av Luleåregionen, vilket innebär att orten delar arbetsmarknad och kulturliv med regionens övriga kommuner: Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.
Efterfrågas din kompetens? Se alla lediga jobb här

FYRA. Sveriges vackraste skärgård
Västkusten och öarna runt Stockholm i all ära, men de flesta som upplevt platsen där Kalixälven möter havet håller nog med om att det är här Sveriges vackraste skärgård finns.
På de 792 öarna som breder ut sig längs Kalix 39,1 mil långa kust upplever du en mix av orörd skärgård, fina badstränder och pittoreska småbåtshamnar.
– Det är en otroligt härlig känsla att åka runt i Kalix skärgård. Det är verkligen livskvalitet på riktigt, och något du måste uppleva för att förstå, säger Kalix kommuns informationsansvarige, Reine Sundqvist.

FEM. Ett brett kulturliv
I Kalix och dess omgivande byar anordnas året runt konserter, utställningar och evenemang. Kalix Kulturnatta, Kalix Sommarfest och Flakasands Rock- & Bluesfestival är tre större evenemang som planeras sommaren 2017. Utöver dessa firas exempelvis Kalixälven under Nationalälvdagen – den sista lördagen i augusti varje år.

Som förvaltningsområde för finska och meänkieli (tornedalsfinska) arbetar kommunen också ständigt för att skydda och stärka dessa två minoritetsspråk. 
Se vad som händer i Kalix framöver, klicka här

SEX. Hjälpsamma Kalixbor
Sist men inte minst: dina nya grannar. De flesta som har besökt Kalix vittnar om att Kalixborna är väldigt trevliga och hjälpsamma. Reine Sundqvist tror att många väljer Kalix just på grund av grundtryggheten i samhället.
– Här finns en unik grannsammanhållning som gör att du inte behöver vara orolig för att utsättas för olika typer av brott. Den rädslan finns inte i Kalix, här känner man sig trygg. Välkommen till Kalix!

Presenteras av

logo_kalixkommun

Välkommen till Kalix, här finns unika möjligheter för dig och din familj!

Kommunen har drygt 16 000 invånare, och här får du kraft av storslagen natur och en unik närhet till skärgård och älv. Kalixälven, som är en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar rinner fri, kraftfull och vild ner till mötet med Bottenvikens bräckta havsvatten.

Kalix kommun har 39,1 mil kust, och via småbåtshamnar eller via Bottenvikens nordligaste djuphamn kan du här uppleva en orörd skärgård med badstränder och öar. Kalix är känt världen över för Kalixlöjrommen, som har beviljats EU:s skyddade ursprungsbeteckning. Den exklusiva rommen – som även kallas för Bottenvikens röda guld – utvinns ur siklöjan som fiskas i fjärdarna runt Kalix varje år.

Foto: Robin Franzen

Norrsken. Foto: Robin Franzen

 

Skidspår vid Kalixälven

Skidspår vid Kalix älv

 

vyoverkalix

Sommarvy över Kalix

 

Foto: Robin Franzen

Foto: Robin Franzen