Skogsinnovatören John Deere utvecklar kontinuerligt sina maskinserier och växlar upp på innovationssidan. Dieter Reinisch på John Deere Forestry avslöjar att nivellerande och medsvängande hytter bland skotare och skördare är mycket uppskattade – och fördelarna är flera. Här listar han några.
– Många som kör våra maskiner kan inte tänka sig att gå tillbaka till en maskin med fast hytt igen, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere.
Skotare, skördare, simulatorer. Hos John Deere syns ett brett utbud av maskinserier som är ett stort plus för både skog och människa. Smarta molnlösningar, en hög förarkomfort och minskad markpåverkan är bara tre som kommer med maskinjättens utbud.
Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere, nämner särskilt två funktioner som löser många av de vanliga problem förare av skotare och skördare kan uppleva; nivellering och medsvängning.
– Du som förare upplever ofta att maskiner som går över stenar ger stötar och när marken lutar kan du behöva spänna dig. Dessutom kan du ofta behöva vrida och sträcka på dig för att se ordentligt.
”Se det du håller på med”
Det är något du slipper med nivellering och medsvängning.
– Vi har haft en del förare som har behövt byta yrke efter att de fått besvär från att behöva spänna sig när maskinen lutar, eller sträcka sig åt något håll för att se det de håller på med, säger han och fortsätter:
– Nivelleringen gör att du alltid sitter rakt och slipper spänna dig när maskinen går över ojämnheter – eller kör i lutad terräng. Medsvängningen gör att du har det du håller på med rakt framför dig. Hytten följer kranen så att du alltid har kranspetsen i fokus, och när du ska backa vänder du hela hytten.
”Ökar flytet i jobbet”
Dessutom är det enkelt att ändra körriktning – du vänder bara hytten så att du ser åt det håll du ska köra.
– Det ökar flytet i jobbet och du behöver inte stanna för att svänga hytten. I andra maskiner stannar du och snurrar stolen i 180 grader så att du ser åt det andra hållet. Vår hytt svänger steglöst så att du ser det du som behöver se, avslutar Dieter.
Ända sedan John Deere grundades 1837 i Illinois, USA, har de levererat produkter och tjänster för att stödja dem som har rötterna i jorden.
Med 56 800 anställda och fabriker i främst USA, Kanada, Tyskland, Finland och Spanien är de i dag världens största skogsmaskintillverkare och tillverkar lantbruksmaskiner, golf- och grönytemaskiner samt skogsmaskiner.
Huvudkontoret för skogssidan i Sverige finns i Arlandastad, med serviceställen på 30 platser runt om i landet. Huvudkontoret för de övriga produktlinjerna finns i Malmö, med oberoende återförsäljare runt om i landet.