Skuldkonsolidering och när det kan vara värt att överväga

Skuldkonsolidering innebär att alla dina nuvarande skulder slås ihop till en enda skuld med hjälp av ett samlingslån. Detta kan vara en användbar strategi för att minska dina avgifter och räntor. I vissa fall är det dock inte den bästa lösningen.

Så när är skuldkonsolidering en bra idé? Här får du veta när det kan vara bra för dig att samla lån för att sänka lånekostnaden och när det finns bättre alternativ för att hantera dina skulder. 

Vad är skuldkonsolidering?
Skuldskonsolidering innebär att man tar ut ett så kallat samlingslån för att samla sina skulder under ett och samma lån. Samlingslån används vanligtvis för att betala av skulder från kreditkort, övertrasseringar och lån med högre ränta, exempelvis snabblån. 

Summan låntagaren ansöker om är vanligen tillräcklig för att täcka den exakta summan av den totala skulden som han eller hon försöker betala av. När lånet är avbetalat måste låntagaren betala tillbaka samlingslånet med ränta och eventuella avgifter i månadsbetalningar under en bestämd tidsperiod. 

Vilka är fördelarna med att ta ett samlingslån?
En stor fördel med att konsolidera dina skulder är att du kan få en lägre ränta, vilket kan spara hundratals eller till och med tusentals kronor i längden. På så sätt kan du spara pengar och bli av med dina skulder snabbare. Då måste du bara försäkra dig om att det nya lånet faktiskt är billigare än dina existerande skulder. 

Samlingslån kan också göra dina betalningar mer hanterbara. I stället för att hålla reda på många olika skulder kan du förhoppningsvis mycket lättare betala tillbaka dina skulder om de samlas i en enda. 

Finns det några nackdelar?
Att konsolidera dina skulder till en enda stor skuld kanske inte är en bra idé om du redan har det kämpigt med din ekonomi. Du befinner dig trots allt i en dålig ekonomisk situation och den rätta lösningen är inte alltid att låna mer pengar för att åtgärda den. Så om det finns andra sätt att betala tillbaka dina skulder, se till att du gör det. 

Varje gång du ansöker om ett lån kommer det dessutom att registreras i din kreditupplysning. Flera låneansökningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt och därmed påverka dina framtida chanser att bli godkänd för ett lån. 

Är skuldkonsolidering en bra idé för mig?
Ett samlingslån kan vara en hjälpande hand när du känner att dina månatliga skuldbetalningar är oöverkomliga. Det kan hjälpa dig att förenkla din ekonomi, och den mindre totala kostnaden kan vara lättare att få plats med i din budget. 

Men för att ett samlingslån ska vara fördelaktigt för dig måste du bli godkänd och kvalificera dig för en ränta som är lägre än dina nuvarande skulders räntor. Dessutom måste du vara fast besluten att inte hamna i samma dåliga ekonomiska situation igen. 

Så innan du tar ett samlingslån ska du se till att du har en tydlig bild av din situation, försöka förbättra din personliga ekonomi och jämföra lånealternativen för att hitta det billigaste och bästa samlingslånet för dig.