Hemmet är vår trygga punkt där vi gärna umgås med familj och vänner – speciellt i juletider.
Det är också under julen som flest bostäder brinner.
– Det är alltid lättare att förebygga än att släcka en brand, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Julen är på intågande och mängder av mat ska tillagas, adventsljusstaken tändas och granen kläs. Det är också under denna högtid som bostadsbränderna ökar – och är du inte försiktig kan ditt hem bli en del av den mörka statistiken. Levande ljus och glömda spisar är de vanligaste brandorsakerna, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Brandskyddsföreningen är en allmännyttig, ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige.
– Om det börjar brinna är det viktigt att först rädda de som är i fara utan att själv utsätta sig för risker. Därefter är det viktigt att varna de som hotas av branden och sist bör räddningstjänst larmas.
Läs mer om Brandskyddsföreningens viktiga arbete
När du plockar fram dina adventsljusstakar, passa på att kontrollera dina brandvarnare, säger Hans Andersson och ger ytterligare 6 tips du bör tänka på för att undvika bränder i ditt hem och få en fridfull jul.
1. Viktigt att ha hemma
En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar på rök och varnar dig om olyckan är framme. Säkerställ att brandvarnaren fungerar genom att placera, rengöra och testa den på rätt sätt.
Hur många brandvarnare behöver du?
• Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad.
• Brandvarnare bör placeras i eller intill sovrum. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det omöjligt att höra en brandvarnare in till varje sovrum.
• Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar, dock inte i kök eller badrum, då risken för oönskade larm ökar.
• Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvadratmeter. Dessutom bör avståndet mellan två brandvarnare inte vara större än 12 meter.
2. Se till att du har något att släcka med! Att tänka på när det gäller brandsläckare:
• Handbrandsläckare i hemmet bör minst vara A och B klassad.
• Välj gärna en pulversläckare eftersom de är att föredra av rent släcktekniska skäl.
• Pulversläckare har mycket släckeffektivitet per kilo släckmedel och är relativt lätt att använda även för dig som ovan användare.
• Kom ihåg att brandsläckaren ska riktas mot lågornas bas.
• Pulversläckaren är relativt underhållsfri.
• Skumsläckare kräver regelbunden omladdning.
• För hemmet, villan, fritidshuset och kontoret rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg.
• Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.
3. ”Kom-i-håg-lapp”
Genom att enbart använda ljusstakar i metall, keramik och sten och komma ihåg att släcka levande ljus när du lämnar ett rum kan du undvika att ljusbränder uppstår. Att sätta upp en lapp på insidan av din ytterdörr som påminner dig om att släcka levande ljus kan vara ett enkelt sätt att förhindra en olycka.
4. Ha respekt för elektricitet
Lämna aldrig din bostad med en tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin igång. När du laddar din mobil är det viktigt att inte använda en laddare med en sladd som är nött och att ha mobilen på ett hårt underlag. När du laddat klart – dra ur mobilladdaren ur vägguttaget.
5. Vattna julgranen
En torr julgran kan brinna upp på några sekunder. Genom att skära ett snitt vid julgransfoten och ha den stående i vatten kan du undvika att den torkar ut – och med det minska risken för att granen fattar eld.
6. Ha en utrymningsplan
I en bostad med mer än en våning kan det vara bra att ha en stege som kan fällas ut från övervåningen. Det är viktigt att ha en bestämd mötesplats där ni som familj möter varandra om det uppstår en brand, eftersom ni då snabbt kontrollera att alla är oskadda.
Allt du ser omkring dig behöver trygghet och skydd. Kunskap är nyckeln till ett tryggare samhälle. Forskning och erfarenhet har gjort det möjligt att förstå och förutse risker.
Genom vår verksamhet påverkar vi samhället att ta större ansvar för brandsäkerhet. På så vis räddar vi tillsammans liv och egendom.
Läs mer om Brandskyddsföreningen