Att ringa till nödnumret 112 är något som, för de flesta, inte hör till vanligheterna, men när det väl behövs är det av högsta vikt att det sker på korrekt sätt, och att rätt hjälp snabbt kommer till rätt plats. Nu finns 112-appen sedan bara några veckor tillbaka – och den har redan varit bidragande till räddandet av en insjuknad kvinna.
När en olycka sker är vi bekanta med vilket nummer vi ska ringa, likväl är vi medvetna om att det kan vara rejält bråttom. Genom att ringa via appen SOS Alarm förenklar du för både dig och SOS-operatören då man direkt kan positionera varifrån du ringer, något som kan spara många minuter för den drabbade.
Enkel användning
SOS Alarms app är helt kostnadsfri och går att ladda ned på de allra flesta smarttelefoner. Det enda du behöver göra efter din installation är att lägga in ditt telefonnummer och att tillåta att applikationen har tillåtelse att använda sig av din positionering – sen är du klar.
Förutom att det förenklar både uppringning till 112 och efterföljande positionering finns det mer att erbjuda. Genom appen kan man även ta del av viktig information; såsom VMA (viktigt meddelande till allmänheten), information om större händelser i din närhet, förebyggande kristips från SOS Alarm och annan viktig samhällsinformation.
– Du kan då få en notis från SOS Alarm på din telefon som till exempel varnar dig för en olycka eller en brand nära dig, säger Niclas Cholodov, produktägare för SOS Alarms app.
Redan räddat liv
Appen gav snabbt resultat när man bara några dagar efter lansering fick ett inkommande samtal från appen. Fyra vänner var ute på fjället Penningkejsen när en kvinna i sällskapet plötsligt blev sjuk. När man bestämde sig för att ringa till 112 gjorde man detta via appen, något som underlättade arbetet för SOS-operatören när kvinnan skulle hittas.
– Dels kan det vara svårt att berätta adressen man befinner sig på när man är i chock, men framförallt kan det vara svårt när man befinner sig på otillgängliga ställen, som i detta fall uppe på ett fjäll. Nu fick larmcentralen de exakta koordinaterna och kvinnan hittades snabbt. Hon flögs till sjukhus och är nu hemma igen, berättar Niclas Cholodov.
I 60 år har Sverige haft ett nationellt nödnummer. 112 är det nummer som varje hjälpsökande kan ringa när krisen slår till. Ibland är krisen stor och berör många människor. Ibland drabbas en enskild individ eller en organisation. Oavsett vilket så är hjälpen bara ett samtal bort.
Vi på SOS Alarm ser till att du får rätt hjälp när du behöver den. Vem du än är och var i Sverige du än befinner dig.
SOS Alarm ägs av oss alla gemensamt – genom staten och alla Sveriges kommuner och landsting. Vi finns i hela Sverige, dygnet runt, årets alla dagar.