Tips: Med den här smarta (och billiga) prylen kan du hålla koll på alla dina dyra verktygAtt söka efter försvunna, bortglömda eller utlånade maskiner och verktyg kostar tid och pengar för hantverkare och byggarbetare i en organisation. En ny, smart produkt på marknaden kan nu hjälpa till att omedelbart få reda på var utrustningen finns.

Hantverkares och byggarbetares verktyg och maskiner kan kosta tiotusentals kronor och användas av flera anställda i ett företag. Men att veta var utrustningen finns, hos vilken medarbetare eller i vilken servicebil, kan vara svårt.

Varje dag tvingas personal att lägga onödig och dyrbar tid på att söka efter utrustning eller vända tillbaka till huvudkontoret då det visar att utrustning som alltid ska ligga i servicebilen har lånats av någon kollega eller glömts kvar på kontoret.

Smart och diskret positioneringsenhet
Det svenska företaget TelliQ har utvecklat en liten smart elektronisk enhet som enkelt kan fästas på maskiner och verktyg och som genom Bluetooth skickar signaler om var den befinner sig.

Enheten, Tool Tracker, kostar bara 29 kronor i månaden, är knappt större än en kapsyl och fästs på en diskret plats på utrustningen där den inte stör handhavandet.

Med hjälp av en app i personalens mobiltelefoner eller körjournalsenhet i servicebilarna kan alla behöriga alltid se var verktyg och maskiner finns.

– När man på morgonen ska åka iväg med servicebilen till en byggarbetsplats kan man på ett enkelt sätt se om all utrustning finns i bilen, så att man inte måste börja dagen med att göra en inventering, säger Marcus Östergårde, marknadschef på TelliQ och fortsätter:

– Med TelliQ’s tjänst Mina verktyg tillsammans med Tool Tracker får företaget en digital lösning som håller koll på verktygen på ett enkelt och logiskt sätt. Det är bara att öppna appen i mobilen och se var verktyget du letar efter befinner sig just nu.

Tool Tracker enkel att implementera
På enheten finns en QR-kod som man scannar in med en mobiltelefon när man först registrerar den utrustning som ska kunna spåras. Därefter bestämmer man behörighet, alltså vem i organisationen som ska kunna spåra.

– Den kopplar bara upp sig mot de Bluetooth-enheter som finns med i nätverket, säger Marcus Östergårde.

Det betyder att Tool Tracker inte är ett stöldskydd som kommer att signalera sin position om en obehörig person tillskansat sig föremålet. För detta har TelliQ andra lösningar.

– Den är byggd för att vara billig och enkel att använda, säger han.

Tool Tracker är märkesoberoende
Enheten är både stryk- och vattentålig. Den kan limmas samt skruvas fast eller sättas fast med buntband. Det inbyggda batteriet räcker i tre år. Det finns heller ingen bindningstid.

Många verktygs- och utrustningsleverantörer erbjuder i dag liknande lösningar, men dessa fungerar oftast endast för det egna märket. Tool Tracker är helt märkesoberoende. Det betyder att en organisation endast behöver använda ett enda system för att bygga en komplett inventarielista med enhetspositionering.

– Nu kan personalen ägna mer tid åt värdeskapande uppgifter som att utföra arbete åt kunder och ägna mindre tid åt att leta efter sina verktyg. Det kommer hela organisationen att vinna på, avslutar Marcus Östergårde.

 

Vår vision är att erbjuda verktyg som förenklar våra kunders arbetsdag.

Genom tekniska lösningar vill vi skapa ett enklare och effektivare arbetssätt, så bra att du inte kan tänka dig vara utan dom.

Läs mer på www.telliq.com