När är rätt tidpunkt att sälja eller köpa hus? Att gå i sälj- eller köptankar öppnar oundvikligen upp för många funderingar – och kanske en och annan osäkerhet. Rebecka Kristensen och Stellan Kjellsson på Svenska Mäklarhuset delar här med sig av sina erfarenheter kring vad du ska tänka på för att genomföra en så framgångsrik husaffär som möjligt.
Inget hus är det andra likt, vilket innebär att varje försäljning kräver olika förberedelser och lösningar utifrån faktorer som bostadens läge, pris och skick. Steg ett är att ta kontakt med en erfaren mäklare som kan presentera det bästa tillvägagångssättet utifrån de förutsättningar som finns.
– Ibland krävs det mer och ibland mindre, men det är viktigt att lyssna på mäklarens rekommendationer då många säljare kan vara lite hemmablinda, menar Stellan Kjellson.
Oavsett var man befinner sig i sin säljprocess är det bra att i god tid börja förbereda sig inför sin framtida försäljning, fyller Rebecka Kristensen i.
– Många av mina mest nöjda kunder har jag träffat i ett tidigt skede, upp till ett eller två år innan huset faktiskt ska säljas, och då har vi bland annat hunnit ta bilder när trädgården och vädret är som allra bäst. Vid en försäljning har huset därmed – oavsett årstid – fått visa upp sig från sin bästa sida.
Även tidpunkten för själva försäljningen är central och det finns egentligen bara en tidpunkt som är optimal: när konkurrensen är som lägst. Är man då väl förberedd med fördelaktiga bilder kan man passa på att lägga ut huset när det inte finns så många andra hus ute på marknaden.
Förbesiktningens betydelse
Idag förväntar sig fler och fler spekulanter att husen är förbesiktigade, vilket i många fall gör det enklare att buda på ett hus eftersom man då vet vad man budar på. En förbesiktning kan på så vis resultera i att budgivarna vågar buda högre än de vågat annars – eftersom de slipper vara rädda för obehagliga överraskningar.
Rebecka Kristensen vill dock belysa vikten av att som spekulant inte avskräckas av besiktningsprotokollen. Inga hus är perfekta – och protokollen har en tendens att låta värre än vad verkligheten är.
– Jag tror tyvärr att många nya spekulanter går miste om bra hus på grund av att protokollen skrämmer dem. Jag har aldrig sålt ett begagnat hus utan någon notering, det är nästintill ofrånkomligt. I nästan alla protokoll finns kontaktuppgifter till besiktningsmannen, och en god idé kan då vara att ta funderingar eller frågor med honom eller henne, säger hon.
Dolda fel och hur man hanterar dem
En förbesiktning kan dock inte upptäcka så kallade dolda fel. För att något ska räknas som ett dolt fel måste det 1) funnits i bostaden vid köp 2) varit oupptäckbart, även vid noggrann besiktning 3) inte varit förväntat med hänsyn till bostadens skick, ålder och användningsområde samt 4) påverka bostadens marknadsvärde.
– Som säljare av en fastighet är man enligt lag ansvarig för dolda fel i 10 år efter sin försäljning, förklarar Rebecka Kristensen.
En dolda fel-försäkring kan då vara en trygghet för säljaren, som då har ett försäkringsbolag i ryggen vid en eventuell framtida upptäckt. Och tryggheten gäller förstås även för den som köper huset.
– Som köpare kan man inte alltid garantera sig till fullo att ett hus ej har något dolt fel, men då är det till stor fördel om där finns en dolda fel-försäkring eftersom köparen då vet att det finns kapital att täcka ett eventuell dolt fel via ett försäkringsbolag, säger Stellan Kjellson.
Åtgärder som är viktiga för både säljare och köpare
Nyckelordet för såväl säljare som köpare tycks vara förberedelse. För den som ska sälja sitt hus kan Rebecka Kristensen inte nog understryka vikten av att styla huset inför visning och fotografering.
– Idag är bilderna så otroligt viktiga, och därför ska man inte underskatta ett besök av en stylist, säger Rebecka Kristensen.
– Det finns köpare som lägger mer tid och förberedelse på att köpa skor än att köpa hus. Mitt råd är att förbereda sig och ta reda på den basfakta som finns tillgänglig för att kunna fokusera på rätt saker på visningen. Och glöm inte att ställa många frågor till mäklaren, avslutar Stellan Kjellson.
Svenska Mäklarhuset – SMH – har funnits på den svenska bostadsmarknaden sedan 1990. En av våra styrkor är kombinationen av att vara en stor kedja med stark utveckling och innovation och det lokala kontoret med mäklare som kan allt om det område där du bor. Idag finns vi representerade över hela Storstockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg, Skåne, Halland, Spanien, Cypern, Turkiet, Grekland och Thailand. Vårt mål är att du ska vara så pass nöjd med oss och din bostadsaffär så du vill rekommendera oss vidare.