Vill du utbilda dig till personlig tränare – utomlands? Här är Minjas story

Från vänster i bild, Minja, 19, på sin arbetsplats i dag och från examenstillfället i Australien

Minja tog chansen och flyttade till solskenskusten i Australien för att utbilda sig till personlig tränare på populära yrkeshögskolan TAFE Queensland. Här berättar hon om sitt utbildningsår – från hur hon ansökte till hur hon på plats fick träna fångar i ett av Australiens största fängelser.

I takt med att efterfrågan på personliga tränare ökar väljer allt fler att gå den karriärväg som ger titeln ”PT” – med huvuduppgift att effektivisera och motivera klienters träning. Minja, 19, hade länge drömt om att bli personlig tränare och bestämde sig för att lämna Sverige för att utbilda sig i Australien. Med hjälp av Blueberry College & Universitet valde hon den ettåriga utbildningen ”Sports Development Fitness” på TAFE Queensland i Sunshine Coast.
– Jag alltid varit intresserad av träning och ville utomlands och just Australien är en av de länder jag helst ville åka till. Man utvecklas verkligen genom att åka till andra sidan jorden.
Vill du veta mer om utbildningen? Klicka här!

Blueberry samarbetar med TAFE i Australien och hjälper dig genom hela ansökningsprocessen för att det ska bli enkelt för dig att ta steget att börja plugga i ett annat land. Utbildningarna på TAFE är dessutom CSN-berättigade.
– Samtliga diplomutbildningar inom Sports Development på TAFE Queensland är berättigade till studiemedel från CSN. Du får då låna till både kursavgifter och levnadskostnader, berättar Ella Reuterswärd från Blueberry.
Vill du utbilda dig till PT utomlands? Kontakta Blueberry här för en kostnadsfri rådgivning

Mer praktik än teori
Stranden runt hörnet, en internationell miljö, lärare hämtade direkt från den australienska gym-världen och fler praktiska än teoretiska utbildningsinslag. Det är bara ett litet utdrag av det som blev Minjas vardag under studietiden.
– Det är inte så mycket att man sitter i stora salar och lyssnar. Man gör praktiska saker på lektionerna, som att mäta kroppsfett, testa rörelser i gymmet och testa matens påverkan på träning. Eftersom du lär dig mycket på kort tid började vi ganska direkt applicera vår kunskap på klienter. Jag fick min första klient efter fem veckor och arbetade under utbildningsåret med fyra klienter. En äldre, en atlet, en högriskklient och en ”vanlig” student från skolan. Det var lärorikt.


Bilder från Minjas tid i Australien

Tränade australienska fångar
Under utbildningen fick Minja uppleva en hel del som ytterligare skulle komma att stärka henne i rollen som PT. Hon berättar hur hon vid ett tillfälle tillsammans med de andra studenterna fick åka till ett av Australiens största fängelser för att träna intagna fångar.
– Det var en häftig upplevelse och väldigt lärorikt. Jag kände att efter det här kan jag i princip träna vem som helst. Vi fick även besöka ett universitet där kirurger tränar på donerade organ. Det var en stor skillnad att få se muskler och organ i verkligheten från att ha sett det på dockor i klassrummet.

"Ångrar inte en sekund"
I december 2018 återvände Minja till Sverige efter ett års studier – och redan i januari fick hon jobb som PT i sin hemort, Sala.
– Jag hade flera intervjuer direkt när jag kom hem men valde en PT-tjänst på ett gym hemma i Sala. I dag jobbar jag som personlig tränare och leder även grupp-pass. Att få ta steget och använda sin kreativitet för att planera och leda grupp-pass är jätteroligt, säger Minja och avslutar:
– Jag ångrar inte en sekund att jag åkte. Jag märker dessutom en enorm skillnad på mig själv bara från början av förra året till slutet på året. Det är verkligen värt det, jag är supernöjd. Ett av mina tips är att ansöka via Blueberry, de hjälpte mig helt kostnadsfritt med allt från att välja skola och utbildning vidare till frågor som rör CSN och visum. De tröttnade aldrig på alla mina frågor och utan dem vet jag inte om jag orkat med allt pappersarbete eller hittat precis den utbildningen som passade mig.
Nästa utbildning startar redan 15 juli. Vill du ansöka? Klicka här

Alla vi som jobbar på Blueberry har en stor passion för utlandsstudier. Vi vet av egen erfarenhet vilken stor och fantastisk upplevelse det är att studera utomlands. Nu vill vi hjälpa dig att uppleva samma sak. Därför erbjuder vi kostnadsfri studierådgivning genom hela ansökningsprocessen och delar med oss av tips och information för att du ska välja college eller universitet.

Kontakta oss här