11-åringen tipsar om årets julklapp: ”Det är världens bästa bok”Den spännande och humoristiska dagboksromanen ”Bennys hemliga rapporter” vann Barnradions bokpris 2016.
Nu är den fristående uppföljaren ”Frihetszonen” här – och hyllas av barn som läst den.
– Jag tycker att boken är den bästa jag har läst, säger Hedda, 11 år.

Förra året tilldelades boken Bennys hemliga rapporter Barnradions romanpris. Nu är det fristående uppföljaren här; Bennys hemliga rapporter 2: ”Frihetszonen”. Boken hyllas av barn som tillsammans instämmer i att boken borde ha en given plats under årets julgran.
– Den är hur bra som helst, om jag börjar läsa kan jag inte sluta, säger Hedda, 11 år.
Vill du beställa boken? Klicka här

Boken handlar om elvaåriga Benny som tillsammans med sitt kompisgäng vill skapa en frihetszon utan vuxna som kontrollerar vad de gör. Tillsammans skapar de ett sätt att leva med strategier för hur man ska hantera och kommunicera med föräldrar och vuxna för att få sin vilja igenom. 

De vill inte att föräldrar ska lägga sig i och övervaka varje steg de tar, så när pizza plötsligt byts ut mot grönsaker och chiapudding trappas kampen upp för att bevara Frihetszonen och krossa föräldrarnas trygghetsförtryck.
– Jag gillar handlingen för att den är verklighetsbaserad och jag tror att många barn kan känna igen sig. Många i min klass brukar skämta om att det finns en hemlig föräldraförening som har koll på oss vart vi än går, säger Aleksandra, 12 år.

”Inte som alla andra”
Aleksandra tycker att boken är rolig, underhållande och inte som alla andra böcker på marknaden. 
– Jag har massa böcker som jag inte har läst hemma, men hade jag fått välja en bok att läsa nu hade det varit Frihetszonen igen. Varje kapitel har olika rapporter så det är inte bara kapitel efter kapitel. Det gör att det känns som att man läser en dagbok och man undrar hela tiden vad som kommer att hända, samtidigt som man vill testa allt som de gör i boken.

Hedda menar att det är en perfekt julklapp till barn i hennes ålder.
– Jag kan verkligen rekommendera boken som julklapp. När jag läste den senast tyckte jag att den var jätte, jätte, jättebra. Jag kan läsa boken i stället för att göra någonting annat. Det är världens bästa bok.


Recension publicerad i BTJ-häftet nr 19, 2017, Lektör Svante Ors, Bibliotekstjänst:

”Ett gäng barn i åldern 8-13 njuter av friheten att övernatta hos kompisar, smyga ut på natten och bada i sjön och att spela dataspel hur mycket de vill. Föräldrarna bildar en förening som börjar begränsa barnens liv i syfte att öka deras säkerhet. De ska köras till skolan, inte leka fritt, inte ha snöbollskrig och bara få läsa lämpliga böcker.

I denna dystopi är det 11-årige Benny Fagerström som berättar genom sina rapporter om hur barnen till slut rymmer för att bilda en rebellgrupp. /---/ Författaren Per Langes språk är snabbt, effektivt och känns lite som ett filmmanus. Sammantaget är det här en spännande bok om hur ett gäng barn bildar en motståndsgrupp mot överbeskyddande föräldrar.

Den första delen, Bennys hemliga rappporter, fick Barnradions pris 2016.”